Det misstänkta paret drev flera bolag. Ett av dem har en koppling till en utpekad GRU-agent. Foto: Privat.

Misstänkta spionparets affärer – med rysk ex-militär

Uppdaterad
Publicerad

Säpo misstänker att paret använde sina bolag för att bedriva olovlig underrättelseverksamhet. Bakom ett av bolagen står en rysk ex-militär – som tidigare pekats ut som officer i underrättelsetjänsten GRU. Enligt uppgifter till SVT har bolaget bland annat handlat med transistorer.

Med hjälp av två Blackhawk-helikoptrar slog Säpo och Nationella insatsstyrkan till mot villan i Stockholmsområdet på tisdagsmorgonen.

Ett gift par i 60-årsåldern, med rötter i Ryssland, greps. Mannen misstänks för att ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet under tio års tid och kvinnan för medhjälp. Båda nekar till brott.

SVT Nyheter granskar

Brottsligheten ska bland annat ha skett genom ”möten med affärskontakter” via de företag som mannen och kvinnan varit engagerade i under sin tid i Sverige.

Reste ofta till Ryssland

Ett av företagen, som likviderades 2020, handlade bland annat med transistorer och annan teknisk utrustning, enligt uppgifter till SVT. Affärerna ska ha pågått under lång tid och mannen ska ha gjort upprepade resor till Ryssland.

2012 ändrades ägandet i företaget när samtliga aktier såldes till ett bolag med säte på Cypern. Enligt myndighetsdokument kontrollerades det cypriotiska bolaget av en rysk medborgare i 75-årsåldern. En man som i sociala medier uppger att han har en militär bakgrund, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. Han listas även på en sajt för tidigare militärkadetter i Ryssland.

SVT:s granskning visar även att den ryske mannen på 1980-talet pekades ut som officer i den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, enligt uppgifter som bland annat publicerats av amerikanska myndigheter. I samband med det utvisades han också som diplomat från ett europeiskt land.

Det är oklart om den ryske ex-militärens roll i det svenska företaget har koppling till Säpos tillslag mot det nu misstänkta paret.

Granskas av FOI

Även Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har tittat närmare på bolaget som en del av sin granskning av ryska investeringar och ekonomiska intressen.

– Vi ansåg att det var intressant för att det var ett företag som handlar med känslig teknologi. Vi tittade på huruvida det skulle kunna ske någon överföring av teknologin, säger Oscar Almén, projektledare och forskare på FOI.

Redan 2016 hamnade paret i fokus för Skatteverket när myndigheten fattade misstankar om att deras bolag var involverade i momsbedrägerier. Det handlade om affärer som gjorts med ett europeiskt teknikbolag som också har nära kopplingar till ett bolag som pekats ut i den så kallade mobilhärvan med misstänkta momsbedrägerier i miljardklassen.

Parets affärer har i stor utsträckning handlat om handel med Ryssland. I ett annat av bolagens årsredovisning skriver man att den ryska invasionen av Ukraina och de omfattande sanktionerna mot Ryssland ”innebär en avsevärd osäkerhet för den framtida verksamheten”.

Vet du mer? Tipsa oss här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna är hämtade från det ryska sociala mediet Odnoklassniki och är tagna för runt tio år sedan, innan paret slutade uppdatera sajten. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet