Utredning av apatiska barn döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Regeringssamordnaren Marie Hessles utredning om apatiska barn innehåller flera felaktigheter, säger psykiatriprofessor Per-Anders Rydelius.

Hessle hävdar att inga apatiska barn fanns före 2000, att de bara finns i Sverige och att ingen vetenskaplig definition finns. Inget av detta stämmer, säger Rydelius till Aktuellt.

Rydelius har på uppdrag av Stockholms läns landsting utrett bakgrund och sammanhang kring de sjuka barnen, och arbetet i landstinget ska nu utgå från det han kommit fram till. Regeringen avvaktar Hessles slutrapport.

Tillståndet sedan länge uppmärksammat

-Tillståndet beskrevs i den tidiga svenska barnpsykiatrin i många olika sammanhang. Om man tittar hur de här flyktingbarnen haft det, så har de haft liknande påfrestningar som andra barn där det här symtomet har beskrivits, säger Rydelius.

Han menar även att man under arbetet med rapporten kunnat konstatera att apatiska barn finns i länder som England, Tyskland, Australien, Libanon och Korea.

Socialstyrelsen överväger nu att ta bort uppmaningen till vårdpersonal att beakta den manipulation som Hessle beskriver.

I dag finns strax under 200 apatiska, asylsökande barn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.