Foto: Magnus Andersson / TT

Utredning: Fler kommuner borde gå samman

Uppdaterad
Publicerad

Små kommuner som frivilligt går samman bör få ekonomiskt stöd, föreslår kommunutredningen. Men Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget.

Sveriges kommuner skulle behöva mellan 20 000 och 30 000 invånare för att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt, enligt utredningen som presenteras på Dagens Nyheters debattsida av dess ordförande Niklas Karlsson (S).

Vill premiera frivillighet

Ett förslag i slutbetänkandet är ökad samverkan mellan små kommuner och ekonomisk stimulans för frivilliga kommunsammanslagningar.

Bättre statlig styrning

Staten behöver också förbättra sin styrning av kommunerna och se över det kommunala utjämningssystemet för att säkerställa likvärdiga ekonomiska förutsättningar, skriver Niklas Karlsson. Vidare behöver kompetensförsörjningen i kommunerna underlättas, bland annat genom att utreda om det går att minska studieskulderna för personer bosatta och yrkesverksamma i särskilt utsatta kommuner.

SD motsätter sig förslaget

Sverigedemokraterna anser att det är fel att öka incitamenten för kommunsammanslagningar, till exempel genom att staten tar över kommunernas skulder. I stället behövs prioriterade satsningar riktade mot landsbygden och kommunerna, som höjda reseavdrag och sänkt skatt på drivmedel, skriver partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och riksdagsledamoten Mikael Eskilandersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Utvecklingen går åt fel håll

Allt fler kommuner har i dag svårt att klara av sina åtaganden, enligt utredningen.

Invånarantalet i svenska kommuner varierar från 2 450 invånare i Bjurholm till 962 154 invånare i Stockholm. Hälften av landets 290 kommuner har tillsammans en befolkning som uppgår till 14 procent av Sveriges invånare.

Trots detta har alla kommuner i princip samma ansvar och skyldighet att erbjuda kommunal service och välfärd till invånarna. Enligt Kommunutredningen får allt fler kommuner svårt att leva upp till detta. Och utvecklingen går åt fel håll. 2017 hade 19 kommuner ett negativt ekonomiskt resultat. 2018 var det 69 kommuner.

Mer pengar

Enligt Konjunkturinstitutet skulle statsbidragen till kommunerna behöva öka med 24 miljarder kronor per år fram till 2040 för att kommunallagens krav på budget i balans ska kunna tillgodoses. 2026 skulle 200 000 fler behöva anställas i kommunerna jämfört med 2016. Därtill behöver 300 000 personer ersättas på grund av pensioneringar.

För att komma tillrätta med problemen föreslår Kommunutredningen en rad åtgärder. I en debattartikel i Dagens Nyheter skissar utredningen upp några av förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.