Pensionsgruppen vill ha samtal om rätt att jobba till 69

Uppdaterad
Publicerad

Staten bör ta upp samtal med arbetsmarknadens parter om rätt att arbeta kvar till 69 år, enligt ett förslag från Pensionsgruppen.

”Vi lever allt längre men det har inte kompenserats med ett längre arbetsliv”, skriver Pensionsgruppen i ett pressmeddelande.

I Pensionsgruppen ingår företrädare från regeringspartierna och Socialdemokraterna. 

Svårt att höja

Gruppens ordförande, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), påpekar att det i dag inte finns en pensionsålder.

–Det är svårt att höja pensionsåldern i ett land som saknar pensionsålder, säger Ulf Kristersson på en presskonferens.

Han pekar på att dagens system har en flexibel regel, som innebär en rätt att gå i pension i åldern 61-67 år.

Hänger ihop med arbetslivet

När folk lämnar arbetslivet hänger enligt S-ledamoten Tomas Eneroth samman med hur arbetslivets utvecklas, arbetsmiljön och hur tjänstepensionssystemet ser ut.

–Vi kan inte ensidigt besluta det politiskt, säger han.

–För oss är det inte en prioritering att höja pensionsgränserna. Jag har varit väldigt noga med att poängtera att i dag är väldigt många som slits ut i förtid, tillägger han.

–Vi fattar inga beslut om höjd åldersgräns. Det har vi varit tydliga med att vi inte accepterar.

PRO accepterar höjning ”på sikt”

–När det gäller höjd pensionsålder har vi ju sagt att det kan man väl på sikt acceptera, förutsatt att man klarar av arbetsmiljöfrågan så att människor verkligen har möjlighet att fortsätta jobba.

–Sen måste man ju också få en helt ny attityd bland arbetsgivarna när det gäller att arbeta kvar efter 65 för den är ju i dag inte särskilt positiv, säger PRO:s ordförande Curt Persson angående Pensionsgruppens förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.