Många länder oroas över att tekniken i ”femte generationens” mobilnät, 5G, kan underlätta avlyssning och spionage. Foto: Francisco Seco/TT

Utredning kräver skärpta frekvensregler – för rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Ska vem som helst kunna äga svenska radiofrekvenser, inklusive de som används till viktiga mobilnät? Svar nej, enligt en ny utredning som förespråkar skärpning av säkerhetskraven – en brinnande het fråga när Sverige ska få nya 5G-teknologin.

Utredningen ”Frekvenser i samhällets tjänst” gav inte direkt upphov till några jätterubriker när den presenterades förra veckan – samma måndag som Sverige fick en ny regering. Men givet den internationellt stekheta debatten kring kommunikationsteknik och möjliga säkerhetshot så innehåller den flera förslag som en vanlig dag hade kunnat väcka stor uppmärksamhet.

Utredaren föreslår bland annat att tillståndsmyndigheten, i dag Post och telestyrelsen (PTS) ska kunna neka aktörer från att äga radiofrekvenser ”om förvärvarens radioanvändning kan antas vålla fara för Sveriges säkerhet”. Tillstånd föreslås också kunna dras tillbaka av samma skäl.

– Där skulle tillståndsmyndigheten få en ökad makt jämfört med vad man har i dag för att hantera det, och just när det gäller rikets säkerhet, säger utredaren Sven-Erik Österberg, till vardags landshövding i Stockholm och tidigare socialdemokratisk politiker.

Utredaren Sven-Erik Österberg föreslår skärpta lagar kring vem som får äga frekvenser i Sverige. Foto: Vlada Cakic / SVT

5g-frossa världen om

Frekvenser är i sammanhanget betydligt bredare än bara det som får musik eller nyheter att komma ur radioapparaten. Det gäller även bland annat mobiltelefoni och trådlöst internet och risken för att den kommunikationen skulle kunna störas eller avlyssnas har väckt stor internationell oro när länder världen om nu håller på att bygga ut den ”femte generationens” telefonnät – 5G.

5G-näten ska försöka möta upp de snabbt växande kraven på trådlös dataöverföring som bara väntas växa allt snabbare när fler prylar har internetuppkoppling och kommunicerar mer med varandra.

Ett av de ledande företagen är kinesiska teknikjätten Huawei, vars teknik stoppats av flera länder som befarar att utrustningen kan användas till spionage. Huawei har avfärdat alla anklagelser men en rad länder överväger stopp för företagets teknik i 5G-näten.

Regeringen ska snabbt utreda

Saken bereds nu av Riksdagskansliet. Ansvarig minister är Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister, som utan att peka ut något enskilt företag beskriver riskerna.

– Skulle det visa sig att det finns företag vars teknik bidrar till att skapa fara för Sveriges säkerhet, då måste vi ha möjlighet att agera så att den tekniken kan uteslutas ur våra nät.

Frekvensutredningen kan få de effekterna, säger han. Men den tar samtidigt sikte på operatörer snarare än teknikleverantörer och han vill även utforska den möjligheten. Trots att 5G håller på att byggas nu är det enligt honom inte för sent.

– Jag vill snabbt se vilka möjligheter det finns att göra lagstiftningsändringar och jag kommer redan i början av nästa vecka träffa tjänstemännen för att börja den här genomgången.

Tre stora svenska teleoperatörer om Frekvensutredningen

  • Telia: ”Det är för tidigt att kommentera. Vi har naturligtvis sett förslaget och kommer att analysera det och vi följer den fortsatta beredningen.” – Ralf Bagner, presstalesman Telia.
  • Telenor:  ”Vi håller fortfarande på att analysera utredningen i sin helhet. Utan att kommentera formuleringarna i detalj så ställer vi oss positiva till ett ökat fokus på nationell säkerhet beträffande licenstilldelning för viktiga frekvensband.” – Stefan Jäverbring, Nätchef på Telenor Sverige.
  • Tre: ”När det gäller frekvensutredningen så analyserar vi just nu förslagen och vill i dagsläget inte kommentera det närmre.” – Joanna Röckner Lindgren, pressansvarig vid Tre.
  • Tele2: ”Vi går just nu igenom den och kan inte uttala oss närmare om innehållet. Men vi hoppas att utredningen kommer att gå ut på samråd till marknadens parter och att vi ser fram emot att i ett sådant samråd ge uttryck för våra synpunkter.” – Joel Ibson, pr-ansvarig på Tele2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.