Sex av flaggdagarna är i dag kungliga – något som kan komma att ändras till fyra stycken. Foto: Jonas Ekströmer/Kungl.Hovstaterna

Förslaget: Slutflaggat på kungliga namnsdagar

Uppdaterad
Publicerad

Flaggdagarna vid kungliga namnsdagar tas bort. Däremot blir valdagen till EU-parlamentet ny flaggdag i Sverige. Det föreslår en parlamentarisk kommitté i en utredning.

I dag har Sverige 18 allmänna flaggdagar som uppmärksammas med allmän flaggning, till exempel nyårsdagen, juldagen och Nobeldagen. Sex av flaggdagarna är kungliga, något som kan komma att ändras till fyra stycken.

– Vi föreslår att flaggdagarna vid namnsdagar tas bort vid nästa tronskifte. Flaggdagar måste ha någon form av folklig förankring och det har inte namnsdagar längre, säger Björn von Sydow som lett kommittén.

Ett annat förslag är att flaggdagarna för regentens gemål tas bort. Kungliga flaggdagar ska endast vara ämnade åt statschefen, det vill säga kungen, och tronföljaren. Även den här ändringen sker först vid nästa tronskifte.

I stället tillkommer en allmän flaggdag på valdagen till EU-parlamentet.

Apanaget ses över

Utredningen hade även i uppgift att undersöka huruvida färre ska få del av apanaget, det statliga anslaget till kungafamiljen.

I det fallet har hovet redan förekommit utredningen genom att göra klart att prins Carl Philips tre barn och prinsessan Madeleines tre barn inte ska ingå i kungahuset formellt sett och därmed inte få del av anslaget. Kommittén föreslår inga ytterligare åtstramningar på den punkten.

Utredningen lämnades över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.