Foto: AP

Utredningen av stjärnkirurgen är ”ett spel för gallerierna”

Uppdaterad
Publicerad

Den utredning som Karolinska Institutet inlett mot kirurgen Paolo Macchiarini är bara ett spel för gallerierna. Det menar de fyra forskare på KI som stod bakom den första anmälan mot stjärnkirurgen.

Efter SVT:s dokumentär Experimenten gick Karolinska Institutet ut i veckan och meddelade att de inleder en granskning av stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis forskning på luftstrupar.

Men redan för ett och ett halvt år sedan anmälde forskare på KI stjärnkirurgen och presenterade bevis som var tillräckliga för att inleda en utredning.

Strategi för att lura medierna

Den utredning som nu initierats är därför ett spel för gallerierna med en strategi att lura medierna, det skriver de fyra anmälarna i ett officiellt svar till KI enligt tidningen Sjukhusläkaren.

De fyra anmälarna, Mattias Corbascio, docent och biträdande överläkare, Thomas Fux, biträdande överläkare, Karl-Henrik Grinnemo, docent och biträdande överläkare och Oscar Simonson, forskare, riktar även kritik mot KI:s rektor Professor Anders Hamsten och hans uttalande om att tillståndet för de första patienterna varit okänt.

Men nio filmer av bronskopiska undersökningar som demonstrerade den första och tredje patientens luftstrupe inkluderades på ett USB-minne i den första anmälan. Något som blev känt i SVT:s första avslöjande i Uppdrag Granskning i maj 2015.

Något de ser som ytterligare ett bevis för att patienternas katastrofala tillstånd hade kunnat undvikas. De menar att Anders Hamsten omedelbart skulle ha startat en utredning, något som inte gjordes.

Villl inte kommentera

I ett mejl till docent Mattias Corbascio skriver Anders Hamsten att USB-filerna hela tiden varit inkluderade i ärendet men att det inte varit uppenbart att det var samma underlag som visats i SVT. När SVT Nyheter ringer Karolinska instututet vill de inte bemöta de fyra anmälarnas officiella svar till KI.

– KI:s styrelse har beslutat om en extern genomlysning om hur KI hanterat detta ärende. Vi välkomnar den utredningen, säger Claes Keisu, pressekreterare på KI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet