Utrikesminister Ann Linde (S) menar att ett turkiskt angrepp mot kurderna i norra Syrien kan få förödande konsekvenser. Foto: SVT

Utrikesministern om Turkiets planer: ”Otroligt oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet väntas när som helst gå in militärt i de kurdiskkontrollerade delarna av norra Syrien. En utveckling som starkt oroar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

– Ännu mer militärt våld löser inte Syrienkonflikten. Det här är negativt på alla sätt och konsekvenserna kan bli väldigt stora, både för dem som påverkas direkt och för hela Mellanöstern.

Den nyutnämnda utrikesministern ser det amerikanska tillbakadragandet som ett svek mot kurderna, som gjort helt avgörande insatser i kampen mot terrorrörelsen Islamiska staten. Hon menar att Donald Trump genom beslutet lämnar sina allierade åt deras öde, något som kan slå tillbaka mot USA möjligheter att i framtiden söka stöd i omvärlden.

Dessutom anser Ann Linde (S) att det finns risk att Turkiets angrepp på kurderna kan orsaka maktvakuum som slumrande IS-celler kan utnyttja. Hon säger att EU har dialog med Turkiet där man förklarar att ett angrepp mot det kurdiska styret i norra Syrien är oacceptabelt.

– Tyvärr ger man inte intrycket av att lyssna utan det är mest tuff retorik. Samtidigt är det ofta så det låter från Erdogan, men det är inte alltid det som han hotar med som blir av. Vi får hoppas att det blir så nu också, annars kan konsekvenserna bli förödande.

Svenskar i lägren

Omkring 300 svenska medborgare har rest till Syrien för att på olika sätt ansluta sig till terroristerna i IS och andra liknande grupper. Uppskattningsvis hälften av dessa har tagit sig tillbaka till Sverige medan andra har dödats. Många hålls dock kvar i läger i Syrien, och Sverige har fått kritik från bland annat USA för att man inte tagit hem dessa och ställt dem inför rätta.

Enligt utrikesministern har Sverige inget konsulärt ansvar för dessa medborgare, eftersom UD ända sedan 2011 avrått från resor till Syrien.

– Däremot har vi försökt få hem barnen, men det har visat sig komplicerat. Det handlar om folkrätt och individrätt och att kunna slå fast vem som är mamma och pappa. Vi har dagliga samtal med kurderna som sköter lägren och de organisationer som finns på plats, men det är svårare än vi hade trott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.