Utrikesministerns miss: Höll på att åka till Danmark trots att hon bor i ”fel” region

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde höll själv på att göra en miss mitt i coronatider. Hon hade planer på att åka till Helsingör i Danmark, trots att hon själv bor i en region som inte har fått klartecken från Danmark, berättar hon i SVT:s Morgonstudion.

Danmark har öppnat för resor från och till allt fler svenska regioner. Sverige i sin tur har lyft avrådan från att resa till Danmark, något som kanske kan göra det komplicerat för de som bor i ”fel” region och inte tillåts komma in i Danmark. Detta hände utrikesministern själv.

– Nästa vecka ska jag till Helsingborg och hälsa på min bror och då sa jag ”åh, vad roligt, då åker vi till Helsingör”. Då tittade min man på mig och sa ”vi bor inte i en region som är välkommen till Danmark”, säger hon.

”Oerhört duktiga”

Men trots att utrikesminister, som ständigt jobbar med dessa frågor, själv var nära att göra fel, tror hon att svenska folket kommer att klara av det.

– Svenskarna har visat sig vara oerhört duktiga på att följa rekommendationerna. Men självklart finns det en risk att man vill åka till Danmark och så är man inte är från rätt region. Vi bedömde ändå att eftersom det är så många regioner som får åka, att det var rimligt att lyfta avrådan till Danmark och Norge också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.