Foto: Scanpix

En miljon LO-medlemmar utan inkomstförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en miljon LO-medlemmar saknar det extra skydd som en inkomstförsäkring ger utöver A-kassan.

Medlemmar i andra, rikare, fackförbund däremot kan få dubbelt så mycket pengar i plånboken om de blir arbetslösa.

För dem som är medlemmar i välmående fackförbund finns nästan alltid en inkomstförsäkring utöver a-kassan.

Det gör att arbetslöshetsersättningen blir snarlik den vanliga lönen.

Men många fackförbund har inte råd med inkomstförsäkring, för deras medlemmar gäller vanlig a-kassa. Den ersättningen har inte höjts sedan 2001 och nu är skillnaden mellan månadslön och a-kassa större än någonsin.

”Landningen blir brutal”

För två år sen gick Saab i konkurs och tusentals personer blev av med jobbet. Men livet som arbetslös blev olika beroende på facklig tillhörighet.

Många av Unionens medlemmar kunde få ut 80 procent av sin lönen, med ett tak på 36.000 kr. Det gav många runt 20.000 kr i månaden efter skatt. IF Metalls medlemmar fick bara ut hälften av det.

Skillnaden var att IF Metall saknar inkomstförsäkring. De har bara vanlig a-kassa.

Fredrik Almqvist arbetade i 17 år i bilfabriken sedan fick han vänja sig vid a-kassa istället för lön.

– Det är ungefär som att hoppa ut från en jumbojet med en ica-kasse i näven, det hjälper inte mycket. Det går fort utför och landningen blir brutal när man ska försöka ställa om från en fast lön, säger Fredrik Almqvist.

Ingen höjning på tio år

A-kassans ska ge 80 procent av den arbetslösas tidigare lön, men taket för a-kassan motsvarar en månadslön på 18.700 kronor. Som mest ger alltså a-kassan runt 10.000 kronor i månaden efter skatt.

Den ersättning har inte höjts på över tio år. Under samma period har genomsnittslönerna stigit med över 20 procent, det har blivit betydligt dyrare med bostäder och inflationen har pressat upp priser på mat och kläder. Avståndet mellan lön och a-kassa har alltså vuxit och det fick Fredrik Almqvist uppleva.

– Utan mina föräldrar och goda vänners hjälp så hade det inte gått. Det här att behöva be om pengar för att klara de dagliga utgifterna kändes fruktansvärt, säger Fredrik Almqvist.

Nästan en miljon saknar skyddet

Den försvagade a-kassan har fått de flesta fackförbund som har råd att införa inkomstförsäkringar. 

Av de tre centralorganisationerna LO, SACO och TCOs drygt tre miljoner medlemmar har 1,8 miljoner en inkomstförsäkring. Majoriteten av de finns bland tjänstemännen och akademikerna. Inom LO är det bara en dryg tredjedel som har inkomstförsäkring. Där saknar nästan en miljon löntagare det extra skyddet.

– De som befinner sig i mindre utsatta branscher har råd att ha en sån här försäkring, och får då också en högre ersättning vid eventuell aebetslöshet. Vi som finns i det hårdast utsatta delen, med störst risk för arbetslöshet, vi har inte råd. Det innebär naturligtvis att när många fackliga organisationer skaffar inkomstförsäkringar så minskar tycket på det politiska systemet att förbättra a-kassan, säger IF Metalls ordföprande Anders Ferbe.

Metall största förbundet

IF Metall är det största förbundet utan inkomstförsäkring och deras medlemmar tillhör gruppen som har förlorat på utvecklingen. Enligt nationalekonomen Jonas Kolsrud finns det också vinnare. Bland de finns alla som har ett jobb, regeringen som slipper höja a-kassan och rika fackförbund som har försäkringarna.

– Gränsfallsmedlemmar som kan välja mellan två fackföreningar kommer naturligtvis att välja det fackförbund som erbjuder en tilläggsförsäkring, säger Jonas Kolsrud.

Reinfeldt: Tilläggsförsäkring behövs

Även om många fackförbund har försäkringar så är det en gemensam åsikt hos SACO, TCO och LO att politikerna ska höja a-kassans tak.  Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade nyligen den taket i SVT:s Agenda.

–  Det är en nivå som upp till viss standardsäkrar för de med de lägsta inkomsterna. Men har man högre inkomster så behöver man tilläggsförsäkringar. Vilket jag inte tycker ska göras på annat sätt än att man tar det genom kollektivavtal och att man med sina fackliga företrädare ser till att de växer fram, säger Fredrik Reinfeldt.

”Det är en nödlösning”

Den åsikten går emot fackförbundens syn. Unionen, som har flera hundra tusen medlemmar med inkomstförsäkring, har en annan åsikt om inkomstförsäkringarna.

–  Det här är en nödlösning så om Fredrik Reinfeldt inte har hängt med på det så får vi vara tydligare. Det här enbart en nödlösning och den riktiga lösningen är att höja taket i a-kassan, säger Peter Hellberg, vice ordförande i Unionen.

Efter en utdragen period med jobbsökande har Fredrik Almqvist nu börjat köra buss, och det märks på kontot.

– Jag precis fått en lön nu ochg har kunnat betala räkningarna utan att behöva slå det där samtalet för att be om pengar från föräldrar och vänner. det känns bra. Det är ju så här det ska gå till. Man måste kunna klara sig på det man får ut, säger Fredrik Almqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.