Antalet nya eldrivna personbilar fördubblades 2019. Foto: TT

Utsläppen från vägtrafiken minskade 2019

Uppdaterad
Publicerad
2019 minskade utsläppen av koldioxid från vägtrafiken med två procent. Det beror på en ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar.

I dag redovisar Trafikverket och Transportstyrelsen preliminära utsläppssiffror för vägtrafiken 2019.

Fler elbilar

Vägtrafiken var i stort sett oförändrad under 2019. Men antalet nya eldrivna personbilar fördubblades 2019, jämfört med 2018. Totalt sett minskade utsläppen av koldioxid från vägtrafiken med två procent.

Det genomsnittliga utsläppet av koldioxid från en bil var 120 gram per kilometer 2019, en minskning med tre gram per kilometer, jämfört med året innan.

Når ändå inte klimatmål

Dessutom ökade andelen biodrivmedel, vilket beror på reduktionsplikten. Den infördes under 2018 och ställer krav på drivmedelstillverkare att blanda in biodrivmedel i sina produkter.

– Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade, men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen. För att nå transportsektorns klimatmål till 2030 krävs en minskning av växthusgaserna med cirka åtta procent per år, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer