Foto: TT

Haddad om Ekeroth: ”Uttalandet ovärdigt för en medlem i justitieutskottet ”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad är inte förvånad över Kent Ekeroths uttalande om begränsade rättigheter för asylsökande. – Uttalandet är ovärdigt för en riksdagsledamot som är medlem i justitieutskottet, säger han.

Roger Haddad sitter i justitieutskottet och har flera gånger debatterat med Ekeroth om frågor rörande asylpolitik och flyktingfrågor. Han är tydlig med vad han tycker om partiet och reagerar starkt över Ekeroths uttalande.

– Han angriper människor som flytt från krig och vill sätta dem i transitläger, det är samma slags förtryck som dessa människor flytt ifrån. Uttalandet är ovärdigt för en riksdagsledamot som är medlem i justitieutskottet, säger Roger Haddad till SVT Nyheter.

Populistiska uttalanden

Enligt Roger Haddad gör Ekeroth ofta populistiska uttalanden som inte grundar sig på fakta och han struntar i mänskliga rättigheter.

– Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti och de står för det här, säger han.

Haddad påpekar att Riksdagen visserligen har röstat igenom den lagändring som skärpt asyllagstiftningen, men att lagändringen behövs i den situation som Sverige befinner sig i.

– I stället för att diskutera sakfrågor om lagstiftning och asylpolitik vill Sverigedemokraterna gärna vara extrema i sina uttalanden för att framstå som att de tar i med hårdhandskarna. Förslaget om begränsade rättigheter för asylsökanden och transitcenter är raka motsatsen till vad vi liberaler står för. Jag hoppas att fler riksdagspartier reagerar, säger Roger Haddad.

Kritik från regeringen

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), är också kritisk till Ekeroths uttalande.

– SD:s förslag är extremt och antidemokratiskt. Rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt är djupt rotad i vårt land och befäst i den svenska grundlagen. Vi ska fortsätta att stå upp för allas rätt att yttra sig och bilda opinion, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer