Foto: Arkivfoto: TT.

Utvisning av unga kan stoppas med ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen diskuterar en lagändring som gör att ensamkommande barn som inte kan utvisas får stanna i landet som de går i skolan. Det enligt källor till Ekot. – Det måste finnas en möjlighet för de här ungdomarna att gå färdigt gymnasiet, säger Morgan Johansson till Ekot.

Färre ensamkommande barn får stanna i Sverige sedan Migrationsverket börjat ge tillfälliga uppehållstillstånd för att sedan utvisa ensamkommande ungdomar när de fyllt 18 år.

Flera tusen ungdomar kan utvisas, främst till Afghanistan. Detta har väckt kritik från bland annat Rädda Barnen.

”Vi jobbar med ett förslag”

Enligt källor till Ekot försöker nu Miljöpartiet övertyga Socialdemokraterna att införa en lagändring som bland annat innebär att de som går gymnasiet kan få stanna i Sverige.

Regeringen väntas lägga fram ett förslag och behöver då stöd från andra partier i riksdagen.

– Det måste finnas en möjlighet för de här ungdomarna att gå färdigt gymnasiet, vi jobbar med ett förslag. Vi kommer att göra en ny bedömning efter utbildningen och kolla på situationen i landet där ungdomarna kommer ifrån, säger Morgan Johansson till Ekot.

  • Migrationsverkets tidigare skärpning innebär att 16- och 17-åringar får tillfälliga tillstånd att vistas i Sverige fram tills de blir 18 år.
  • De som är 17,5 får inte uppehållstillstånd, utan de får ett avvisningsbeslut som genomförs när de fyller 18.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet