Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Privat

Uzbekistan: Terrormisstänkte Akilov har kopplats till IS

Publicerad

Uzbekistans säkerhetstjänst varnade svenska myndigheter för Rakhmat Akilov före terrordådet i Stockholm. Det uppger landets utrikesminister för Reuters.

Enligt Uzbekistans utrikesminister Abdulazis Kamilov ska landets säkerhetstjänst ha informerat en av sina ”västallierade” om en undersökning mot Akilov. Detta ska ha skett före lastbilsattacken i Stockholm.

Ministern berättar för Reuters reporter att Akilov ska ha blivit rekryterad av Islamiska staten efter det att han 2014 lämnade Uzbekistan för att bosätta sig i Sverige.

Försökte påverka landsmän

– Vi har information som visar på att han aktivt via olika onlinekanaler försökte påverka landsmän att resa till Syrien för att strida för Islamiska staten, säger utrikesminister Kamilov.

Uppgifterna ska även ha vidarebefordrats till Sverige av en annan västlig makt, men utrikesministern uppger inte vilken.

Läs mer: Uzbekistan använder Akilov för sin propaganda

Svenska UD säger sig aldrig ha fått den information som Uzbekistans utrikesminister syftar på.

– UD har inte fått någon sådan information, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst till TT.

Säpo skriver på Twitter och i ett pressmeddelande att det förekommer ”mängder av uppgifter och även rykten. Uppgifterna kommer från olika källor, har olika syften och sprids i olika forum. Säkerhetspolisen kan inte kommentera alla rykten som florerar, det ligger i en säkerhetstjänsts natur att vi inte kan göra det”.

Läs mer: Akilov misstänktes för religiös extremism

Svenska säkerhetspolisen har tidigare sagt att man fick enstaka underrättelseuppgifter om Akilov från förra året. Uppgifterna kunde inte beläggas och Akilov ska därefter inte ha förekommit i något aktuellt ärende hos Säpo.

Beträffande den uzbekiske utrikesministerns påstående att Sverige nåtts av en varning är Säkerhetspolisen fåordig.

Tystlåtet Säpo

– När det gäller kontakter med andra länders säkerhetsorganisationer och den typen av information kan vi varken bekräfta eller dementera, säger Säpos kommunikationsstrateg Karl Melin till SVT Nyheter.

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov har erkänt att det var han som körde lastbilen och mejade ner människor i centrala Stockholm förra fredagen.

Tre vuxna och ett barn dog och flera personer skadades i terrordådet.

Fakta: Uzbekistan

Visa
  • Uzbekistan ligger vid Aralsjön i Centralasien och ingick i Sovjetunionen. Landet blev självständigt när Sovjetväldet upplöstes i början av 1990-talet.
  • Huvudstaden heter Tasjkent, men de mest kända platserna är Samarkand och Buchara som var handelsplatser längs Sidenvägen.
  • Uzbekistan är lika stort som Sverige, men har tre gånger så stor befolkning.
  • Landet sträcker sig i östvästlig riktning söder om Ryssland och Kazakstan, norr om Afghanistan och Turkmenistan.
  • En majoritet av befolkningen är sunnimuslimer och den största etniska gruppen, uzbekerna, talar ett turkiskt språk. Andra folkgrupper är ryssar och tadzjiker, som talar ett språk besläktat med persiskan.
  • Fram till 2016 styrdes Uzbekistan av Islam Karimov, vars styre präglades av diktatur och korruption. Dottern Gulnara Karimova brottsutreds i flera länder.
  • Efterträdaren Sjavkat Mirzijajev är sprungen ur regimen, men har visat vissa tecken på att lätta på järngreppet om befolkningen.
  • Utländska telekombolag som Telia gjorde affärer med regimen och har kritiserats för det, också därför att de skapat tekniska system som hjälpt regimen att övervaka medborgarna.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet