Mia Sydow Mölleby. Foto: SVT

V-förslag ifrågasatt i Partigrillen

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det Vänsterpartiet som rostades på grillen och fokus hamnade mycket kring vinster i välfärden som partiet gått ut hårt med i dag om att de vill lagstifta bort.

Cecilia Nykvist på Friskolornas riksföbund undrade vad som kommer att hända med de många företag som i dag bedriver skolor i aktiebolagsform.

– Så är det ganska ofta att  det blir nya regler som förändrar villkoren. De här friskolorna får ju då möjligheten att ombilda sitt aktiebolag,  sade Mia Sydow Mölleby Vänsterpartiets vice gruppledare i Riksdagen.

Almedalen 2012

Nykvist pekade då på problemet med att de här företagen investerat pengar som de sen räknat med att få tillbaka genom vinster, vinster som enligt förslaget skulle förbjudas.

– Man har ju möjligheten att titta på övergångsregler, sade Mia Sydow Mölleby.

Nykvist undrade också kring möjligheten att fritt välja skola som enligt henne är efterfrågad av en klar majoritet av Vänsterpartiets väljare.

– Om man har ett system där det är olika kvalitet på olika skolor så blir det viktigt för många att kunna välja. Men vi vill att alla skolor ska vara bra, man ska inte behöva välja mellan bra och dåligt, menade Mia Sydow Mölleby

Unga Kris Jimmy Lenefjäll var också på plats för att pressa vänstern kring användandet av Subutex och sprututbyten som partiet är för. Något som Unga kris menar är ett misslyckande, en bild som dock inte delades av Vänsterpartiet. Vänsterpartiets vilja att återigen legalisera narkotikakonsumtion ansattes också hårt.

Övriga grillare var Eva Cooper från Timbro som fokuserade mycket på valfriheten inom äldreomsorgen och Stefan Ring från Allmänna Försvarsföreningen som undrade hur freden i Europa ska säkras utan EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet