Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou vid Kinas monter i Almedalen i somras. Foto: Henrik Montgomery/TT

V, KD och SD vill utvisa den kinesiska ambassadören

Uppdaterad
Publicerad

Tre av riksdagens åtta partier vill att den kinesiska ambassadören Gui Congyou ska förklaras persona non grata och utvisas från Sverige. Det uppger Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för SVT Nyheter.

– Att en ledande företrädare för den kinesiska regimen uttrycker sig på det här sättet mot fria svenska medier är djupt allvarligt. Det är respektlös mot Sverige och det demokratiska system som vi har i vårt land, säger Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

Han menar att det här inte är en enskild händelse, utan del av ett medvetet påverkansarbete som har pågått under lång tid.

– Med tanke på att liknande händelser har inträffat tidigare så är förtroendet, som jag ser det, förbrukat för Kinas Sverigeambassadör. Vi i Kristdemokraterna tycker att regeringen borde förklara honom persona non grata och icke önskvärd i Sverige.

”Har försökt smutskasta mig”

Även Vänsterpartiet vill att Gui Congyou ska utvisas.

– Jag tycker det är djupt beklagligt att Kinas ambassad försöker använda samma typ av mediecensur som man har i Kina också i Sverige. Jag tycker att det är en klok idé att förklara ambassadören icke önskvärd, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Han berättar att han som politiker också har utsatts för påtryckningar från den kinesiska ambassaden.

– Jag har själv brev från ambassadören som handlar om mig och har skickats till Jonas Sjöstedt och jag vet att de har försökt smutskasta mig och försökt få andra att utöva påtryckningar mot mig, säger Håkan Svenneling.

Liberalerna har inte tagit ställning

Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Markus Wiechel skriver i en skriftlig kommentar att även hans parti vill utvisa ambassadören:

”De påtryckningsförsök som SVT:s granskning visar bekräftar en tråkig bild som vi har sett från den kinesiska ambassaden ett tag [...] det är fullständigt oacceptabelt varför vi också krävt att ambassadören ska förklaras persona non grata.”

Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander vill att regeringen tar ett steg i taget, och börjar med att kalla till sig ambassadören.

– Det är uppenbart att ambassadören inte riktigt förstår hur svenska systemet fungerar. Hur pressens frihet är och politikers ställning mot journalister. Det är viktigt att ambassaden får veta det, säger han.

M: Bättre med gemensamt förhållningssätt

Att utvisa ambassadören är inte rätt väg att gå, menar Moderaterna.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte ändra Kinas förhållande till Sverige. Och frågan är vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss? Det som är en bättre väg är att fortsätta tillsammans med andra likatänkande länder att ha ett gemensamt förhållningssätt till Kina, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina och Sverige

Mer i ämnet