Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) Foto: TT

S, MP och V underkänner jobbpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Framförallt vad gäller jobben lämnar budgeten en hel del övrigt att önska, anser oppositionen.

– Anders Borg står naken i jobbpolitiken, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund. Han ger regeringen underkänt i tre kärnämnen: offentliga finanser, jobben och skolan.

– I alla kärnämnen har regeringen misslyckats, säger Bolund.

Men han är även missnöjd med regeringens klimatambitioner.
– Jag vill utlysa en hittelön till den som kan hitta ett enda skarpt förslag för klimatpolitiken.

Här kan du se hela Per Bolunds presskonferens.

I SVT:s Gomorron Sverige kritiserade miljöpartiets språkrör Åsa Romson (MP) regeringens vårbudget.
– Regeringen satsar bara på rika och har gjort det i åtta år, sa hon.

”Skattesänkningar viktigast”

Vänsterpartiets Ulla Andersson tror inte på att Borgs löften om stopp för skattesänkningar kommer att generera jobb.

– Under åtta år har skatterna sänkts med 140 miljarder kronor. Nu är det valår och då vill man sätta en annan bild av sig själva, men prioriteten har hela tiden varit skattesänkningar, säger hon.

– Skattesänkningarna har varit det viktigaste i jobbpolitiken, enligt Anders Borg, så vad ska man göra nu då? Hade det varit det, så hade vi haft full sysselsättning nu, säger Ulla Andersson.

Minskad sysselsättning

Hon konstaterar att arbetslösheten ökat med 75.000 personer sedan 2006 samtidigt som utbetalningarna i arbetslöshetsförsäkringen minskat med 13 miljarder kronor.

Arbetslösheten har ökat i 20 av 21 län under alliansregeringen. Bara i Stockholms län har den sjunkit, enligt Per Bolund (MP).

Regeringen själv brukar lyfta fram att sysselsättningen ökat sedan den tillträdde 2006, men inte heller på den punkten blir det godkänt betyg från MP. Bilden ser likadan ut där: i 20 av 21 län har den minskat, endast i Stockholms län har sysselsättningen ökat.

”Sämre läge än 2006”

Socialdemokraternas Magdalena Andersson framhåller att Anders Borg nu säger att allt ska finansieras krona för krona eftersom regeringen sänkt skatten år efter år.

– Det skulle ge jobb. Men vi har fått en arbetslöshet som bitit sig fast på hög nivå och sysselsättningsgraden har inte stigit. Jobben kom inte, i stället har vi fått stora hål i de offentliga finanserna. Det största budgetunderskottet sedan budgetsaneringen, säger hon.

Motivet för stimulanser 2014 är svag utveckling, enligt Borg. Men enligt Andersson finns det inget som tyder på att tillväxten kommer att vara svagare 2014 än 2015 och 2016.

– Det är ett väldigt konstigt motiv, säger Magdalena Andersson.

Sverige är i dag i ett betydligt sämre läge än 2006, enligt Andersson.

Här kan du se hela Magdalena Anderssons presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet