Snabbanalys av Mats Knutson om V-ledaren Nooshi Dadgostars ultimatum. Foto: SVT/TT

Analys: ”V slåss för sin politiska heder”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiet slåss för sin politiska heder. Men partiet är helt i händerna på Moderaterna och Kristdemokraterna, som hittills visat svalt intresse för en midsommarkris. Ännu är det alltså långt kvar till en misstroendeförklaring mot statsministern.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När Vänsterpartiet släppte fram den socialdemokratiskt ledda regeringen efter förra valet ställde man två tydliga krav: Ändra inte lagen om anställningsskydd (las) och inför inte marknadshyror i nyproduktion.

Regeringen har lyckts åla sig igenom las-frågan och är nu på väg att göra detsamma om fri hyressättning.

För Vänsterpartiet är det alltså politiskt oerhört viktigt att visa att man inte varit en dörrmatta åt Stefan Löfven. Därav det höga tonläget.

Problemet för Vänsterpartiet är att man inte längre har kontroll över sina hot. I las-frågan var Kristdemokraterna faktiskt beredda att ställa upp, men Vänsterpartiet backade ur i sista stund. Nu vill varken KD eller Moderaterna ställa upp.

Behöver hjälp av andra

För att överhuvudtaget få till stånd en misstroendeomröstning krävs en begäran av minst 35 riksdagsledamöter. Vänsterpartiet förfogar över 27 ledamöter.

Partiet behöver alltså hjälp av ytterligare ett parti för att sätta igång denna process i riksdagen. Varken Kristdemokraterna eller Moderaterna har hittills varit beredda att bistå med detta. Sverigedemokraterna däremot är redo att hjälpa till, men att samarbeta med SD om en sådan sak vill inte Vänsterpartiet.

V-ledaren Nooshi Dadgostar hoppas nu att KD och M ska ändra sig. Bara så kan Stefan Löfven fällas som statsminister. Minst 175 riksdagsledamöter måste rösta för att fälla statsministern.

Löfven kan utlysa extraval

I ett sådant läge blir det regeringskris. Vad denna leder till är dock oklart. Stefan Löfven kan när han vill utlysa ett extraval. Men det behöver inte gå så långt. Talmannen kan försöka ta fram en ny regering utan ett extraval. Det skulle kunna leda till att Löfven kommer tillbaka som statsminister. I teorin kan även M-ledaren Ulf Kristersson utses till statsminister, men med tanke på mandatfördelningen i riksdagen är det inte särskilt sannolikt.

För Stefan Löfven skulle det inte vara okomplicerat att komma tillbaka som statsminister efter en misstroendeförklaring. Han skulle visserligen kunna få tillräckligt stöd för att bli accepterad av riksdagen, men i och med att Liberalerna i ett sådant läge sannolikt skulle ställa sig på oppositionens sida skulle regeringen sakna tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget. Det skulle i så fall kräva samarbete mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet, vilket inte verkar särskilt troligt i dagsläget.

Ett extraval skulle alltså kunna bli enda vägen ur en regeringskris. Vad som talar emot är framför allt att nästa ordinarie val infaller redan nästa år.

Långt ifrån en regeringskris

Men Vänsterpartiets ultimatum är ännu långt ifrån att utlösa en regeringskris. En viktig förklaring till Moderaternas och Kristdemokraternas ovilja att stödja V i detta är att partierna inte vill bli brickor i ett spel som handlar om att stoppa ett politiskt förslag de tycker är ganska bra. Vänsterpartiet har dessutom varit tydliga med att de egentligen inte vill fälla Löfven, utan att det handlar om att stoppa förslaget om marknadshyror.

Oavsett vad har nu en boll satts i rullning. Vänsterpartiets ultimatum går ut på torsdag klockan 10. Vad som händer sedan är fortsatt oklart. Allt hänger nu på hur M och KD kommer att agera, och om Vänsterpartiet verkligen är berett att löpa linan ut den här gången.

Visst, partiet behöver återupprätta sin politiska heder, men att riskera att M-ledaren Ulf Kristersson på kuppen blir statsminister lär vara kontroversiellt också i de egna leden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.