Jonas Sjöstedt (V) höll sitt sommartal på Gammlia i Umeå. Foto: Scanpix

V kräver stopp för vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad
I sitt sommartal upprepade vänsterledaren Jonas Sjöstedt sitt krav att stoppa vinsterna i välfärden.

Budskapet till Socialdemokraterna och Miljöpartiet när det gäller välfärden var tydligt: V tänker inte vika sig från sitt krav på att stoppa vinsterna.

– Vi kommer aldrig att sätta oss i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik, sade vänsterledaren under sommartalet som hölls på Gammlia i Umeå.

– Man får inte lyfta pengarna ur välfärden, det ska vara kommunerna och landstingen som bestämmer hur skattepengarna ska användas och de ska fördelas efter behov.

Sjöstedt kritiserade Alliansen

Jonas Sjöstedt besvarade också den kritik som statsminister Fredrik Reinfeldt förde fram mot oppositionen i sitt sommartal på lördagen.

– Han anklagade oss i oppositionen för att inte sjunga eller spela samspelt nog, till skillnad från Alliansen som uppenbarligen sjunger i kör. Men Alliansens problem är ett annat, om man ser på deras lilla orkester. Det är att de kan bara en låt, sade Sjöstedt och syftade på löftet om ett femte jobbskatteavdrag.

– Det är den politiken som har lett till att inkomstklyftorna har ökat, både mellan män och kvinnor och mellan rika och fattiga. Det är den politiken som gör att vi inte har de resurser vi skulle vilja ha för att bygga bostäder där det är bostadsbrist, göra klimatinvesteringar för att få ner utsläppen och göra de nödvändiga satsningarna på välfärden, sade V-ledaren.

Miljökostnaderna ska räknas in

Tidigare i dag meddelade Sjöstedt också att Vänsterpartiet vill förbjuda prospektering av mineraler i naturreservat. Nu gäller prospekteringsförbudet bara i nationalparker, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

För Ekot berättar Sjöstedt att V också vill att tillstånd att bryta mineraler enbart ska ges till bolag som kan visa att de är ekonomiskt lönsamma när alla miljökostnader räknats med. Sjöstedt upprepar också sitt tidigare krav på att gruvbolagens avgifter till staten och markägaren ökas dramatiskt från två promille av värdet på det som utvinns, till tio procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer