Barnläkaren Petter Brodin: ”Om vi ser nya utbrott i den yngre populationen tycker jag vi ska gå vidare och vaccinera åtminstone de äldre ungdomarna”. Foto: Carlos Ortega/EPA samt SVT.

Kan bli aktuellt att vaccinera tonåringar: ”Måste ta det på stort allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Godkännande av covidvaccin till barn är på gång i flera länder, men än är studierna för små för att kunna utesluta allvarliga biverkningar längre fram, säger Petter Brodin, barnläkare, i Aktuellt. Han är ändå inte främmande för att rulla ut vaccin till äldre barn efter att vuxna vaccinerats färdigt.

– Om vi ser nya utbrott i den yngre populationen tycker jag vi ska gå vidare och vaccinera åtminstone de äldre ungdomarna.

En studie från Pfizer/Biontech har fått flera länder, däribland Kanada att godkänna användande av vaccinet på barn. Drygt 2000 barn har testats i studien och ingen har fått allvarliga biverkningar.

– Men det är fortfarande en alldeles för liten studie att upptäcka ovanliga biverkningar som kan komma framöver, säger Petter Brodin, barnläkare och immunolog som forskar om covid-19.

”Åtminstone till tonåringar”

I brist på forskning och data om hur vaccinet påverkar unga, är det viktigt att noga följa hur smittspridningen går i länder där man vaccinerat stora delar av den vuxna befolkningen.

– Hittills har vi sett att smittspridningen sjunker snabbt även bland ovaccinerade barn i sådana länder. Men om det blossar upp nya utbrott tycker jag det är bra att ha de här vaccinen och rulla ut de i åtminstone de äldre grupperna. Smittan sprids mer av tonåringar än yngre barn, säger Petter Brodin.

Tegnell: Ett ingrepp, om än litet

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser flera etiska knutar att lösa upp innan man godkänner vaccinering för barn i Sverige.

– Att vaccinera barn är ju alltid ett problem i sig, eller inte problem, men det innebär ett ingrepp för dem, visserligen ett litet sådant, säger han i Aktuellt.

I Storbritannien och Israel har man stoppat smittspridningen effektivt utan att vaccinera barn, något som Anders Tegnell anser talar för att det inte är lönt att vaccinera barn i första taget. Massvaccineringen mot svininfluensan, då några hundra barn drabbades av narkolepsi, finns färskt i minnet.

– Ja det måste vi ha med oss i bakhuvudet, givetvis. Vi måste känna att vi har arbetat igenom frågan med risk och nytta, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.