Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström Foto: SVT

Vaccinsamordnaren: ”Coronavaccin till Sverige i början av nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har garanterats vaccin från Astra Zeneca genom det avtal som fyra europeiska länder tecknade i juni. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

– Det är redan sagt att det är så och pappersarbetet kommer att ordnas den kommande veckan.

Det har inte varit klart om Sverige ska få del av de coronavaccin som nu snabbutvecklas. Det pågår en kapplöpning där flera länder skrivit förköpsavtal med tillverkare för att säkra leveranser till den egna befolkningen. Fyra länder (Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna) skrev avtal med Astra Zeneca i mitten av juni om 400 miljoner doser vaccin med start före årsskiftet.

Utöver det ska 100 miljoner doser fördelas till andra EU-länder. I de EU-gemensamma förhandlingarna med läkemedelsföretagen har Sverige nu garanterats ett antal av dessa.

– Det är klart att också Sverige får tillgång till de här vaccinerna, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare som sitter med och förhandlar för EU:s räkning.

Fler avtal på gång

För en mer rättvis fördelning och för att minska risken att satsa på ett vaccin som sedan inte fungerar, gör nu EU gemensam sak. Ytterligare ett par, tre avtal kommer att skrivas före hösten tror Richard Bergström.

– De här vaccinen är inte färdiga eller godkända ännu, så mer realistiskt är att vi får volymer i början på nästa år och därefter. Så det blir under 2021 som vi får se tillräckliga volymer komma till Sverige.

Grisen i säcken?

EU ska satsa minst 30 miljarder på utveckling och vaccinfabriker. Sedan får varje land själv betala för vaccinerna till det pris man nu förhandlar fram.

– Totalnotan för det här blir nog avsevärd, men det är nog värt det säger ekonomerna. Vi vill ju undvika nedstängningar och så många döda framöver.

En fråga i förhandlingarna är hur mycket EU ska betala i förskott för ett vaccin man ännu inte vet fungerar. Samtidigt vill inte företagen ta hela risken.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att använda EU-pengar för något som sedan inte blir godkänt av myndigheterna och därmed inte kommer till användning. Men vi ska undvika det så gott vi kan, säger Richard Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.