Vaccinsamordnaren: Så påverkas planen nu

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att pausa Astra Zenecas vaccin i Sverige påverkar inte målbilden. Det säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Är det pausat i några dagar eller några veckor så påverkar inte det hela bilden, säger han i SVT:s Morgonstudion.

I går, tisdag, meddelade Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige i väntan på att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har utrett de misstänkta biverkningar som har rapporterats i samband med att ett antal personer har fått vaccinet.

Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror i nuläget inte att det kommer att påverka landets vaccinmål i någon större utsträckning.

– Det är pausat nu och är det i några dagar eller några veckor. Så det påverkar inte hela bilden eftersom de vaccindoser som kommer kan sparas ett tag i kylen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Var ett viktigt vaccin”

Enligt Bergström utgör Astra Zenecas vaccin en femtedel av Sveriges vaccinportfölj.

– Astra Zeneca var ett viktigt vaccin för oss i början. Men det har blivit ett avbräck i leveranser och vi har inte kunnat använda det till äldre, säger han.

– Så vi har väldigt mycket vaccin som kommer, problemet är att det går så långsamt. Men en paus med Astra Zeneca påverkar inte hela målbilden.

Hör mer om hur Richard Bergström ser på beslutet om Astra Zeneca i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.