En man vaccineras på ett shoppingcentrum i Paris Foto: Michel Euler, AP / TT

Vaccintvång breder ut sig – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inget jobb, inga tågresor och inga restaurangbesök. Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att leva vad som tidigare ansetts vara ett normalt liv. Liknande krav i Sverige är dock inte troligt, enligt forskaren Björn Rönnerstrand.

Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Italien. Listan på länder där covid-19-vaccin numer krävs för att få jobba inom vård och omsorg blir längre för varje dag. Andra länder går ännu längre – i exempelvis Fiji och Saudiarabien gäller vaccinationskravet för alla som helt enkelt vill ha en arbetsplats att gå till.

– Det blir så klart begränsande, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

Coronapandemin

– Att människors rörelsefrihet begränsas har vi redan sett under pandemin. Vaccinet är ju egentligen ett sätt att avhjälpa just det.

I Sverige är alla typer av vaccin frivilliga. I en Som-undersökning 2018 sade sig dock en klar majoritet vara för ett obligatoriskt allmänt vaccinationsprogram för barn. Enligt Rönnerstrand var det framförallt äldre personer och de som läser mycket tidningar som var positiva till ett obligatorium.

– Stödet var lägre bland de som saknar förtroende för sjukvårdspersonal. Det tror jag är en viktig faktor även när det gäller det pandemiska vaccinet.

Historiska protester

I exempelvis Frankrike, där det från och med augusti krävs vaccinintyg för bland annat tågresor, bio- och restaurangbesök, har vaccinskepsisen historiskt sett varit stor. Att införa strikta vaccinationskrav i ett sådant land innebär ett dilemma, menar Rönnerstrand.

– Den typen av obligatorium behövs framförallt i länder där förtroendet för sjukvård och institutioner är lågt. Men med krav riskerar samtidigt förtroendet att bli ännu lägre.

Strikta krav riskerar att få de största motståndarna att reagera med att sparka bakut, tror Rönnerstrand. Historiskt sett har vaccinkrav rört upp känslor. Redan så tidigt som på 1800-talet väckte den obligatoriska smittkoppsvaccineringen missnöje i många läger, framför allt bland grupper som stod utanför samhället. Bland annat i Storbritannien gav sig tusentals vaccinmotståndare ut på gatorna för att protestera.

Frivillighet och transparens

Eventuellt kan åtgärder som upplevs som tvång få konsekvenser för människors vilja att göra andra insatser för att begränsa smittspridningen, enligt Rönnerstrand.

– Men beroende på inställningen till covid-19 kan obligatorium säkerligen vara effektivt. Vi såg till exempel att väldigt många bokade vaccinationstid efter att de franska vaccinreglerna aviserades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet