Arkivbild. Foto: TT

Därför fick Maria Ågren ett strafföreläggande

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig till SVT Nyheter med frågan varför Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren fick ett strafföreläggande och inte någon annan påföljd för de brott hon begått. – Strafföreläggande är jättevanligt. Det förekommer fler strafförelägganden än domar, säger Ewamari Häggkvist, ansvarig åklagare vid Åklagarmyndigheten i Stockholm.

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren erkände att hon brutit mot lagen i myndighetens hantering av sekretessklassad information.

LÄS MER: Maria Ågren röjde sekretessbelagda uppgifter

IT-skandalen

Den som erkänner ett brott kan tilldelas ett strafföreläggande i stället för att det blir rättegång och dom.

Maria Ågren fick enligt strafföreläggandet betala 70.000 kronor i dagsböter.

LÄS MER: Så avslöjade SVT Nyheter skandalen på Transportstyrelsen

Flera saker vägs in

Hur mycket böter man ska betala beror på flera saker. Om man till exempel riskerar att bli av med sitt jobb kan böterna bli lägre.

– Man ska bland annat ta hänsyn till om det kan antas bli avsked, eller om det kan finnas andra svårigheter i yrkeslivet. I det här fallet kan det vara svårt att få ett nytt tillförordnande som generaldirektör för en myndighet, säger Ewamari Häggkvist, ansvarig åklagare vid Åklagarmyndigheten i Stockholm.

Maria Ågren slutade med omedelbar verkan som generaldirektör på Transportstyrelsen i januari 2017, men har haft kvar sin anställning i regeringskansliet. I slutet av juli i år begärde regeringskansliet att Statens Ansvarsnämnd ska pröva om hon ska avskedas.

LÄS MER: Maria Ågren får lön som vanligt

Man väger också in om den som begått brottet hjälper till att försöka minska konsekvenserna av brottet.

– Så har det varit i det här fallet. Hon har hjälpt till så fort hon förstod att det här var brottsligt.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

Även om fängelse finns i straffskalan

När strafföreläggandet har delats ut ses det som att straffet är avtjänat, precis som vid andra påföljder, som fängelse eller villkorlig dom. Man kan inte ta upp ärendet igen, om det inte kommer fram nya brottsmisstankar.

Många som hört av sig till SVT Nyheter tror att man inte kan dela ut ett strafföreläggande för brott som har fängelse i straffskalan. I det här fallet kan brottet ge upp till ett års fängelse. Hur är det med den saken?

– Jo, man kan dela ut strafföreläggande för brott där man kan dömas till fängelse. Snatteri har också fängelse i straffskalan.

– Däremot var det för länge sedan så att man inte kunde dela ut strafföreläggande för brott som enbart har fängelse i straffskalan, men det är ändrat sedan ganska lång tid tillbaka. Nu kan man ge ett strafföreläggande i stället för villkorlig dom om någon erkänner brott även i sådana fall, säger Ewamari Häggkvist.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet