Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou kritiseras för påverkansförsök mot svenska medier och är uppkallad till UD. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Expert: Utvisning av Kinas ambassadör försvårar samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige utvisar Kinas ambassadör kommer Kina att svara med samma mynt. Det skulle försvåra samarbetet mellan länderna inom viktiga områden, anser Kinaexperten Börje Ljunggren.

Företrädare för flera svenska mediebolag anser att Kinas ambassad utsatt dem för omfattande påverkansförsök, enligt en enkät som SVT Nyheter genomfört. Utrikesminister Ann Linde (S) är kritisk mot ambassadörens agerande och har kallat upp honom för samtal på UD.

Som SVT Nyheter tidigare berättat har ambassadör Gui Conyou av olika skäl varit uppkallad minst 40 gånger under 2019.

Kina och Sverige

Direktkontakt

Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kräver att Kinas ambassdör Gui Conyou förklaras persona non grata – icke önskvärd – och visas ut ur landet. Regeringen avvisar den åtgärden och vill hellre behålla direktkontakt med Kina.

Spelregler

Vad skulle hända om Sverige beslutar att förklara ambassadören persona non grata? Enligt de diplomatiska spelreglerna kommer då Sveriges ambassadör i Peking att bli utvisad ur Kina. Vårt land skulle då representeras av en så kallad chargé d'affaires, en tillfällig beskickningschef.

– Det skulle ytterligare försämra de redan dåliga relationerna, ge Sverige sämre tillträde till viktiga beslutsfattare i Kina och gå ut över vårt samarbete inom olika områden, som handel och miljöfrågor, säger Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Peking och Kinaexpert.

Sämst relationer

Sverige och Tjeckien är de EU-länder som har sämst relationer med Kina. Ett vänortsavtal mellan Prag och Peking har sagts upp efter en formulering om Taiwans status.

Efter nervgasttacken i brittiska Salisbury 2018 beslöt ett tiotal EU-länder gemensamt att utvisa ryska diplomater. Sverige utvisade då en diplomat efter EU-samråd.

– Ambassadör Gui Conyous agerande i Sverige saknar motstycke. Men det är viktigt att komma ihåg att han företräder sitt land, och Kinas ledning har bekräftat att man har förtroende för honom. Det är bättre att agera gemensamt inom EU, säger Börje Ljunggren.

”Inte rätt väg”

Att utvisa ambassadören är inte rätt väg att gå, menar Moderaterna.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte att ändra Kinas förhållande till Sverige. En bättre väg är att ha ett gemensamt förhållningssätt till Kina med andra likatänkande, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.  

Fakta: Tidigare diplomatiska konflikter med Kina

1991 förklarade Sverige tre kinesiska diplomater som icke önskvärda sedan de spionerat på studenter från Kina. Kina svarade med att visa ut en svensk ambassadtjänsteman. 

2009 utvisade regeringen en kinesisk diplomat på grund av flyktingspionage. Kort därefter fick en svensk diplomat lämna Peking.

En diplomat kan förklaras persona non grata när som helst och utan att skälen behöver anges, enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet