Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att bli träffad av blixten.

SMHI varnar för kraftigt regn: ”Risk för lokala översvämningar”

Uppdaterad
Publicerad

Varm och fuktig luft bäddar för dramatik i vädret de kommande dagarna. SMHI varnar för kraftiga åskskurar i de västra delarna av Götaland och Svealand under tisdagseftermiddagen och kvällen.

– Det finns risk för lokala översvämningar som framför allt kan ställa till det i trafiken, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Lokalt kan det komma stora mängder regn i norra Halland, Västra Götalands län, Värmland, Örebro län, Jönköpings län samt i södra Jämtlands län, enligt SMHI:s varning. Den höga luftfuktigheten och värmen innebär mycket energi luften, som i sin tur gör att molnen växer på höjden och ger upphov till stora bymoln, berättar Deana Bajic.

– Det här kan ge kraftiga skurar med mycket regn på ett litet område och under kort tid. I samband med det här kan det komma kraftig åska och vind.

Även stora regnmängder i Norrland

Förutom störningar i trafiken kan vattenmassorna även ställa till det för husägare i de drabbade områdena, inte minst i form av översvämmade källarutrymmen. Lite beroende på vilken riktning som molnen tar under kvällen kan det komma en del regn i form av lokala skurar även i de norra delarna av Värmland samt i Dalarna.

När väl Götaland och Svealand har fått sin del av vätan väntar ytterligare regn i Norrland i samband med att en kallfront drar in västerifrån under morgondagen. Främst är det i de nordvästra delarna av Norrland samt delar av Västerbotten som det på sina håll kan falla stora mängder regn.

Och till helgen väntas ett lågtryck dra in över mellersta Norrland, något som kan ge upphov till kraftigt regn. Det är dock osäkert exakt vilken bana luftmassorna kommer att ta och vilka områden som drabbas.

”Behövs mer omfattande regn”

Oaktat det kommande regnet har augusti hittills varit torrare än normalt, det vill säga torrare än referensvärden under perioden 1991-2021. I bland annat stora delar av Götaland och norra Svealand är regnet välbehövligt, säger Deana Bajic.

– Problemet är att när det faller genom skurar kan det ske lokalt och på kort tid, vilket kan orsaka översvämningar. Lite nytta gör det givetvis, men det skulle behövas mer omfattande regn i några dagar för att minska torkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer