Foto: TT

Snart blir det kyligare i Sverige – men först ännu mer hetta

Publicerad

Har du tröttnat på hettan och kanske drömmer om svalare temperaturer? Snart kan du andas ut. Till helgen och nästa vecka väntas något svalare temperaturer i landet, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic. Men först kan ett nytt värmerekord slås.

Fläktar har blivit en bristvara, vätskeersättning har sålts som aldrig förr och badstränderna har varit fullsatta. Sommaren 2018 har hittills dominerats av hettan, men nu ser högsommarvärmen ut vara på väg att lämna vårt avlånga land.

– Svalare luft kommer in från Atlanten under helgen med lite skurar på vissa håll, mest i norra Sverige, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Kyligare till helgen

Men det blir inte många grader svalare. Fortfarande kommer södra Sverige att ha temperaturer på 20-25 grader, medan norr får lite lägre än så. Däremot kommer den höga fuktigheten inte att avta än – för i och med regnet så ökar luftfuktigheten ytterligare, berättar Deana Bajic.

– På många håll i Sverige är luftfuktigheten just nu på 80 procent. Det är lika fuktigt som en tropisk skog, säger hon.

Först: Lite mer hetta

Innan den svalare luften når oss kommer vädret dock att domineras av fortsatt höga temperaturer. Det kan även komma att slås värmerekord med temperaturer på över 34 grader, antingen i dag i Västra Götaland eller Hallands län, eller under onsdagen i Kronobergs län eller i södra Kalmar.

Årets hittills varmaste dag var förra veckan i Hästveda i norra Skåne med 34,6 grader varmt. Än så länge har alltså inte värmerekordet från 1933 och 1948 – på 38 grader – slagits.

– Däremot så har vi i år slagit rekord i antalet dagar som det varit över 30 grader varmt på rad, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer