Värmeböljan kulminerar i dag

Publicerad

De senaste dagarnas högsommarvärme väntas nå sin peak idag och värmevarningar har utfärdats i flera delar av landet. – Det blir väldigt varmt och temperaturerna väntas gå över 30 grader på flera håll, säger SVT:s meteorolog Tora Bohlin.

Det blir en stekhet dag och SMHI klass 1-varnar för höga temperaturer i stora delar av Svealand och södra och mellersta Norrland.

Allra varmast väntas det bli i ett stråk mellan Umeå och Södertälje, där det kan bli över 30 grader varmt.

– När det är varning för höga temperaturer så ska man se till att vara förberedd. Om man inte har airconditioner hemma så ska man tänka på att preppa där och hålla fönster öppna och gardiner uppdragna. Det är också viktigt att få i sig vätska så att man inte blir uttorkad, säger Tora Bolin.

Ovanligt varmt

Är det ovanligt varmt för årstiden?

– Det är lite ovanligt. Det fortfarande tidigt på säsongen, i normala fall brukar temperaturen ligga på runt 20 till 25 grader den här tiden på året, säger Tora Bolin.

Vilka risker finns med värmen?

– Det är väldigt, väldigt torrt i skog och mark vilket innebär att det finns en brandrisk. Det är särskilt torrt i östra Svealand och upp längs Norrlandskusten.

Ostadigare på lördag

Hur länge håller värmen i sig?

– Det håller i sig idag torsdag och imorgon fredag. På lördag börjar det bli lite ostadigare och det riktigt varma vädret bryts runt söndag.

För den som tycker att temperaturerna är lite väl varma så rekommenderar Tora Bolin att söka sig ut i skärgården, där blåsten och det svalare vattnet håller temperaturerna nere.

I nordligaste Norrland är det även något svalare än övriga landet – där kommer temperaturerna att vara runt 19 grader mitt på dagen idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.