Foto: Henrik Montgomery/TT

I morgon kommer sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den hittills kylslagna våren är det nog många som längtar efter sol och skönt höga sommartemperaturer. Och nu kommer det, lovar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

På torsdag kommer äntligen sommarvärmen! Solen börjar visa sig på allvar igen och i södra Sverige blir det veritabel värmebölja. Skön kontrast mot vårtemperaturerna hittills.

– Det är ett lågtryck över Sydnorge som suger upp varm luft från Europa och som gör att Sydsverige får en riktig varm och solig helg med start redan på torsdag. Åtminstone i söder, säger Nils Holmqvist.

Bra drag i solen

– Men jag vill ändå varna för att det kommer vara drag i solen med högt UV-index! Många som inte haft chansen att grunda solbrännan under våren bör vara försiktiga!

Allra varmast ser fredagen ut att bli i i det inre av Småland och Södermanland där kvicksilvret kan krypa upp mot 25 grader. I övriga Göta- och Svealand något lägre temperaturer men ändå strålande sol från en mestadels klarblå himmel.

Rikligt med regn i norr

De som befinner sig i längre norrut får däremot ge sig till tåls i väntan på finvädret. Här kommer väntas nämligen rejält nederbörd när lågtrycket från Norge drar in.

– Det kan falla upp emot 20 millimeter regn över ganska stora områden, inte bara lokalt. Det är faktiskt en dryg tredjedel av vad som brukar falla på hela månaden som kommer på en och samma gång!

Nils Holmqvist rekommendation för mellersta Norrland är att stanna inne – annars är det BÅDE paraply regnkläder som gäller! Men de snöbyar som envisats med att dyka upp långt in i maj ser man åtminstone ut att slippa: trots regnet kommer temperaturen att ligga runt stabilt runt 10-15 plusgrader.

LÄS MER: Helt vitt i Skellefteå – i maj!

Även under fredag- söndag ligger de höga temperaturerna kvar över främst de södra delarna av landet. På många håll kan det vara läge att djupdyka in i garderoben i jakt på kortbrallor, hawaiiskjorta och flipflops då temperaturen åter når upp mot upp mot sköna 25 grader.

Förslag på aktiviteter?

– Att försöka vara utomhus så mycket som möjligt men se upp så man inte bränner sig i solen. Fredag rekommenderar jag starkt att man tänder upp grillen. Värmen kommer att ligga upp emot 20 grader långt in på kvällen!

LÄS MER: Hela helgens väderprognos

Under hela helgen sträcker sig en front över Sverige och delar landet i en varm och solig del och en kall och molnig. Där gränsen går väntas regn, både lördag och söndag. Det är dock osäkert exakt var gränsen kommer att gå, men troligen i ett stråk från Dalsland/Värmland åt nordost.

Nils Holmqvist Foto: SVT

Ett lågtryck lurar också över Danmark och riskerar att snabbt kunna försämra helgvädret i Skåne och utmed västkusten.

Även längre upp i norr ser det ut att bli  en hel del sol under helgen, och på söndagen kan även temperaturen ha hängt med upp till försommarnivå. Åtminstone utmed kusten där det kan bli bli upp emot 20 grader varmt.

Spirande vårkänslor

I likhet med de flesta andra upplever Nils Holmqvist att våren hittills varit en vädermässig besvikelse med låga temperaturer och alldeles för lite sol och värme.

– Den har ju minst sagt lämnat en del övrigt att önska, och mina vårkänslor har inte riktigt börjat spira ännu. Men nu vänder det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.