Foto: TT/SVT

Här är väderfenomenet som förklarar bristen på värmeböljan

Uppdaterad
Publicerad

I juli i år uppmättes ingen temperatur högre än 27,2 grader i Sverige, vilket är den lägsta toppnoteringen för juli månad sedan 1979. Samtidigt har kontinentala Europa uppmätt höga temperaturer, med bland annat utbredda skogsbränder som följd. Förklaringen står att finna i jetströmmar – kraftiga, storskaliga vindar på mycket hög höjd.

27,2 grader, uppmätt i Röra strand på Tjörn i Bohuslän, är den lägsta svenska toppnoteringen för juli månad på 38 år. Normalt sett brukar julitemperaturen med få undantag nå över 30 grader vid något tillfälle – inte sedan 2007 har kvicksilvret stannat under 30 grader i hela Sverige under hela juli.

LÄS MER: Det ”fastlåsta läget” – ingen hetta i sommar

Förklaringen står att finna i jetströmmar – kraftiga västliga vindstråk, tusentals kilometer långa och hundratals kilometer breda, på mycket hög höjd. Jetströmmar återfinns vanligtvis på 8-10 kilometers höjd – strax under den normala marschhöjden för kommersiella passagerarplan, 10-12 km.

– Vi har haft kraftiga jetströmmar på flera platser. Framför allt har de legat över Europa och hållit värmen borta för vår del, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

LÄS MER: Kall juli och hagelskurar i augusti

Hetta och skogsbränder i södra Europa

Jetströmmar uppstår på grund av temperaturskillnader, snarare än tvärt om. Intensiva lågtryck bildas i gränserna mellan de oliktempererade luftmassorna. Strömmarnas storlek, omfattning och placering styr hur stora temperaturskillnaderna blir och var de uppstår. Denna sommar har strömmarna generellt rört sig över centrala Europa, vilket bidragit till låga temperaturer i norra Europa och höga temperaturer i södra.

Medan de höga temperaturerna längre söderut i Europa bidragit till omfattande skogsbränder i bland annat Portugal, Frankrike och Kroatien har alltså Sverige fått nöja sig med förhållandevis blygsamma temperaturer.

– Det har varit skralt med riktig värme. Vi har kommit upp i runt 20-25 grader som mest, och endast haft högsommarvärme vid enstaka tillfällen. Vi har haft överskott på nederbörd i de nordligaste delarna av landet, men även underskott på flera platser söderut, säger Nitzan Cohen.

LÄS MER: Kraftiga bränder i södra Europa: ”Hör av er till de där hemma”

Svenskarna ganska nöjda

Enligt Nitzan Cohen verkar det dock bland svenskarna inte råda någon vidare utbredd sorg över de 30-gradiga temperaturernas frånvaro.

– Jag har faktiskt fått många mejl som pekar på att många är hyfsat nöjda, men olika personer har ju olika smak.

Fakta: Jetströmmar

Jetströmmar är kraftiga vindar som uppträder i tusentals kilometer långa och några hundratal kilometer breda stråk.

Vindhastigheten ligger vanligtvis mellan 30 och 75 m/s men kan i vissa fall vara så kraftiga som 100 – 200 m/s. Vindens rikting är alltid västlig eller nära västlig. Jetströmmarna förekommer företrädelsevis i övre troposfären och stratosfären på 8-10 km höjd, ju högre höjd desto mindre inverkan av markfriktionen.

Jetströmmar orsakas dels av jordrotationens inverkan på atmosfären samt på temperaturskillnader mellan polerna och ekvatorn. Strömmarna är kraftigare och närmare ekvatorn under vintern och svagare och närmare polerna på sommaren. 

Vädret i norra Europa påverkas såtillvida att intensiva lågtryck bildas i gränserna mellan de olika luftmassorna. Eftersom jetströmmarna återfinns på relativt hög höjd blir vi inte direkt påverkade, man brukar oftare tala om de fronter som uppstår närmare markytan. Fronterna orsakas i princip av samma faktorer som jetströmmarna.

Källa: SMHI.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.