Annica, 31, dokumenterade och stoppade ett försök till ”lappstöld” i en park i centrala Stockholm. Foto: Privat

Våg av ”lappstölder” sprider sig i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar polisen för en ny typ av organiserad brottslighet som ökar i snabb takt på stan. – De kommer fram med en lapp som de håller under ögonen på dig – precis så att den täcker din mobil som de sedan stjäl, säger Peter Enell på Citypolisen i Stockholm.

Det var förra veckan som Stockholmspolisen började få in en ström av anmälningar om stölder, utförda av så kallade ”lappligor”, på ställen där folk har sin mobiltelefon liggandes framför sig.

– Vi ser en väldigt tydlig ökning av det här händelsebeteendet senaste veckorna, det har eskalerat kraftigt. Det har förekommit då och då tidigare, men aldrig i den här omfattningen. Risken är att det drar till sig flera ligor, som ser att det här funkar, säger Peter Enell, polisinspektör på Citypolisen i Stockholm.

Försöker kartlägga

Polisen arbetar nu för fullt med att försöka kartlägga ligorna, som man tror är en del av en organiserad brottslighet. Enligt Peter Enell är grupperna väldigt mobila vilket gör att de ”med all sannolikhet” rör sig eller kommer att röra sig över hela landet.

I torsdags förra veckan blev en 64-årig man påkörd i Halland, efter att han blivit misstänksam och försökt konfrontera tre män som uppgett sig vara ”dövstumma” och tiggt pengar.

– Jag har själv följt dem ute på stan, de tar rutter runt på kaféer, i hotellfoajéer, bibliotek och liknande ställen. Det är ett nytt sätt de kommit på som de verkar tycka är enkelt och bra, säger Peter Enell.

Tjuvarna arbetar i grupp och hjälps åt att rikta uppmärksamheten åt andra håll medan någon stjäl. Enligt Peter Enell är det oftast fler personer inblandade än man kan tro.

– Offret kanske bara kommer ihåg en tiggare med lapp, men i själva verket är man fler som samarbetar, säger han.

50 stölder under helgen

Att det är just mobiltelefoner som är objekt för stölden är lätt att förklara, enligt Peter Enell. Det handlar om att människan av gammal tradition är mer försiktig med sin plånbok, och därför inte lägger i från sig den hur som helst. Dessutom vet tjuvarna att det är mer riskabelt att stjäla någons plånbok – och oftast mindre lönsamt.

Förra helgen fick polisen in cirka 200 anmälningar om fickstölder i Stockholm, 50 av dem var så kallade ”lappstölder” och anmälningarna har fortsatt att trilla in under förra veckan.

I och med att uteserveringarna öppnar snart, befarar Peter Enell att stölderna kommer att öka ännu mer.

– Det är viktigt att man håller koll på sina värdesaker när man är ute och har dem nära intill kroppen. Det är väldigt lätt att bli distraherad, det måste man tänka på. Det räcker att någon knackar en på ryggen eller ställer en fråga och sen kan mobilen vara borta, säger han.

Annica stoppade stöldförsök

Annica, 31, satt ute och solade i en park med några vänner på Södermalm i Stockholm i söndags, när hon plötsligt såg två män gå omkring och se ut att leta efter någonting.

– Jag har flera vänner som blivit bestulna på sina mobiler på det här sättet med en lapp, så när jag såg att en av dem gick fram och satte sig på huk bredvid två tjejer som satt i gräset med en mobil bredvid sig, så förstod jag direkt, säger Annica.

Hon började filma och gick fram emot tjejerna och mannen. Hon såg tydligt hur han placerat lappen några centimeter ovanför mobilen för att sedan plocka upp telefonen medan han pratade med tjejerna. Men när han uppmärksammade Annica som närmade sig, lade han tillbaka telefonen på marken och tog emot pengar från en av tjejerna.

– Jag blev så förbannad över det där vidriga tillvägagångssättet. Han kom och bad om pengar, hon ger det till honom och som tack för det så tänker han stjäla hennes telefon. Det var ju bara på grund av att jag gick fram som han lade tillbaka den, säger hon.

Så går ”lappstölden” till

  • Någon kommer fram till dig när du sitter vid ett bord med din mobil på bordet.
  • Personen tar fram en lapp som de håller ovanför dina ögon, så att telefonen på bordet är skymd av lappen.
  • När personen går därifrån märker du att din telefon är borta.

– Ofta handlar budskapet på lappen att man behöver pengar till mat och boende ellet någonting sånt. Det är lite svårt att förstå vad som står, oftast kanske det inte ens står på svenska – vilket kan göra att man bli distraherad av att bara försöka läsa, säger Peter Enell på Citypolisen i Stockholm.

  • Brottet rubriceras som fickstöld, trots att telefonen förvarats på bordet.

– Även om den inte förvarades inpå kroppen så har du haft uppsikt över din telefon till du blir du blir försatt ur kontroll, distraherad. Därför rubriceras det så. Det är inte så att du varit oaktsam och lagt ifrån dig något och gått på toaletten. Utan du blir helt enkelt lurad, säger Peter Enell.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.