SVT Nyheter har flera gånger berättat om den här typen av bedrägerier, men trots alla varningar drabbas alltså alltfler människor. Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Allt fler äldre luras av Microsoft-bedragare

Publicerad

Trots flera varningar slår Microsoft-bedrägerierna nya rekord. Bara de senaste veckorna har ett hundratal personer blivit lurade på flera miljoner kronor – och det är framförallt äldre människor som drabbas.

Bedrägerierna har pågått i Sverige i cirka två års tid, SVT Nyheter har flera gånger berättat om den här typen av bedrägerier – men trots alla varningar drabbas allt fler människor.

Bluffen går ut på att en engelsktalande person ringer upp och uppger att han jobbar på företaget Microsoft. Personen förklarar att du har fått ett virus i datorn som hen ska hjälpa till att ta bort.

Beloppen har ökat

För att göra det, måste personen fjärrstyra datorn – när de får tillgång till datorn så tömmer bedragaren offrets bankonton via internetbanken.

– Förut tog de mindre pengar, ca 2.500-5.000 kr, nu ser vi större uttag. Det handlar om 20.000-100.000 kronor. Bara de senaste veckorna har ett hundratal människor blivit av med flera miljoner kronor, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter.

”Skrämmande uppgifter”

Polisen har sammanställt uppgifter som de svenska bankerna tagit fram – och de visar att allt fler går på fusket.

-– Det rör sig om ett 20-tal fall i veckan. Bara bankerna kan se helheten och det är skrämmande uppgifter som vi inte hade tidigare, säger Jan Olsson.

Han menar dessutom många som avstår från att anmäla för att de skäms över att ha blivit lurade.

Svårt att utreda

Bedrägerierna utgår nästan uteslutande från Indien och riktar in sig på äldre människor som oftast har lite sämre datorkunskaper. Eftersom man själv ”tillåtit” överföringen från sin internetbank till bedragaren, så får den drabbade inte heller tillbaka sina pengar.

Problemet finns inte bara i Sverige. Även i USA och flera länder runtom i Europa utreder polisen här typen av bedrägerier.

– Det är svårt att utreda den här typen av brott, och samarbetet med indiska myndigheter hade kunnat vara bättre. Totalt har människor lurats på hundratals miljoner kronor, säger Olsson.

Hur ska man skydda sig?

– Lägg på luren. En person från Microsoft kommer aldrig att ringa dig för att hjälpa dig med virus. Du kan vara hövlig och säga att du inte är intresserad, men luren ska på, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer