Vägen till chefsjobbet går genom stallet

Uppdaterad
Publicerad

Med över en halvmiljon utövare räknas ridsporten som Sveriges näst största idrott. Och förutom att vara en källa till både motion och nöje så har det visat sig att ridning även kan vara en bra chefsutbildning.

Bilden av den typiska hästtjejen som sköter om om ritar hjärtan runt favoritponnyns namn är långt från verkligheten.

För forskning från Luleå tekniska universitet visar att de som är aktiva inom ridsport utvecklar självsäkerhet, beslutsamhet och ansvar – egenskaper som är eftertraktade hos bland annat chefer och ledare.

”Innebär mycket ansvar”

Det är 18-åriga Joanna Sieradzka ett exempel på. När hon inte rider själv så är hon även ungdomsledare i Stockholms ridhus.

– Det innebär ganska mycket ansvar, att man är här för barnen och hittar på lekar och ser till så att det är bra stämning i stallet.

Forskningen bygger på obeservationer och intervjuer med personer som är eller har varit aktiva i stallet under sin ungdomstid.

Resultatet visar att man genom att lära sig att styra och utöva makt över hästen utvecklar ett praktiskt ledarskap som i förlängningen även stärker själförtroendet då det upplevs som en personlig kompetens.

Den sociala gemenskap som stallet medför lär även de som vistas där att förhålla sig till och samarbeta med varandra.

Mycket likheter

Någon som inte är förvånad är Gunilla Arhén, grundare av affärsnätverket Ruter dam som jobbar med att få in fler kvinnor på höga chefsposter.

– Hästen är stor, den väger 600 kg, så du måste inte bara var modig utan du måste tycka om hästen och du måste tycka att det är roligt och vilja samarbeta med hästen för att nå ett mål.

På vilket sätt hänger det ihop med de egenskaper man bör ha när man leder människor?

– Om du byter ut ordet häst i det jag sa och istället säger människor så tycker jag att det är väldigt ”same same”.

Sambandet bekräftas inte bara av forskningen utan reflekteras även i verkligheten och de kvinnor som innehar höga chefsposter.

– Jag ser ju att många kvinnliga chefer som har kommit långt höll på med ridning som liten. Du kan inte vara chef bara för att du har en bra utbildning, du måste tycka om människor, du måste ta ansvar och du måste visa respekt men ändå fatta beslut, säger Gunilla Arhén.

Och när SVT frågar Joanna Sieradzka om hon tror att man blir en bättre chef av att hålla på med ridsport tvekar hon inte.

– Ja det tror jag absolut, man håller ju på med ganska stora djur och har mycket ansvar, speciellt om man är ungdomsledare. Man håller ju på med barn, hästar och allt möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.