Vägglus. Foto: TT

Vägglöss dras till dina smutsiga kläder

Publicerad

Vägglöss blir ett allt större problem i Sverige. Ett sätt att inte drabbas är att hålla ordning på sina kläder när man är ute och reser. Framför allt de som redan är använda.

Väl tillbaka på hotellet efter en lång, svettig dag ute på stan är det lätt att ta av sig den använda T-tröjan och slänga den på sängen eller över en stol.

Men gör inte det.

Plagget fungerar nämligen som en oemotståndlig magnet för vägglöss, och det finns en uppenbar risk att du får med dig insekterna hem. Vägglöss attraheras nämligen av smutstvätt.

Forskning bakom

Det konstaterar forskare vid University of Sheffield, England. Forskarna genomförde experiment med två identiska temperaturkontrollerade rum, båda drabbade av vägglöss. I rummen placerades fyra bärkassar med kläder, varav två innehöll smutstvätt, medan de andra två innehöll nytvättade kläder. Luften i det ena rummet, men inte det andra, innehöll dessutom en ökad andel koldioxid, för att simulera närvaro av människor som andas.

Det visade sig att i rummet med koldioxid så lämnade lössen sina gömställen för att leta efter människor, eftersom vägglusen är en blodsugande parasit som lever på däggdjur.

Väljer odören

I rummet utan människor (inga förhöjda halter av koldioxid) väljer lössen – i brist på bättre alternativ – odören från använda kläder. För i kassen med smutstvätt hittade forskarna dubbelt så många löss, jämfört med kassen med rena kläder.

Forskarnas råd är följaktligen att resenärer bör hålla ordning på sina rum – framför allt på sin smutstvätt.

Vägglusen – ett allt större problem

Visa

Vägglusen är en familj insekter bland skinnbaggarna. Vägglusen är en blodsugande parasit som lever på däggdjur, inklusive människor, eller fåglar.

Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats de senaste åren. För två år sedan genomfördes 689 saneringar på hotell, enligt siffror från Anticimex.

Förra året fick en förskola i Halmstad stänga på grund av vägglöss och nyligen stängdes flera avdelningar på Östra sjukhuset i Göteborg, varpå specialtränade lushundar fick kallas in i jakten på de små insekterna.

Källa: TT och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer