Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottade snö när Säkerhetspolisen slog till: ”Soldater med skottsäkra västar” Foto: Elisabeth Watkins/SVT

Vittnen om gryningsräden: ”Firar ner sig och tar sig in genom fönstren”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen genomförde Säkerhetspolisen en gryningsräd och grep två personer som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet. Nu berättar boende i ett område utanför Stockholm hur de vaknade upp till det stora pådraget.

– Helikoptern hovrade strax ovanför huset och ett gäng firar ner sig och tar sig in genom fönstren, säger en person som blev vittne till insatsen.

Både polisen och försvarsmakten bistod Säpo i insatsen, bland annat med helikoptrar från Försvarsmakten. En granne till fastigheten stod och skottade när skåpbilar och helikoptrar snabbt omringade det misstänkta parets hus.

– Det var en väldigt kalabalik. Massor av människor sprang ut ur skåpbilarna. Jag undrade ”vad är det som händer”, säger grannen.

”Tog sig in genom fönstren”

En annan beonde i området vaknade av dånet från helikoptrarna.

– Jag vaknade av helikopterljud och tänkte att nu hämtar de en granne med infarkt. Såg att det inte var räddningshelikoptern, den flyger ju här ovanför ganska ofta. Helikoptern hovrade strax ovanför huset och ett gäng firar ner sig och tar sig in genom fönstren. Nu är gatan fylld av bilar och det dräller av folk på tomten, säger en boende till SVT.

Ytterligare en person såg helikoptrar i anslutning till sin bostad tidigt på morgonen.

– Jag hade precis gått upp när jag hörde en helikopter som flög väldigt nära. När jag tittade ut genom fönstret såg jag två helikoptrar som låg och hovrade väldigt lågt över marken. De hade inga lampor på, utan var helt nedsläckta.

Båda de misstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.