Folkhälsomyndigheten försvarar svenska strategin: ”Experimentet är att låsa in en befolkning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går sin egen väg i bekämpningen av corona och i andra länder har det börjat pratas om ”det svenska experimentet”. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vänder på kritiken och riktar den mot länderna med tuffa förbud.

– Det är ett väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning i fyra, fem månader, säger han i SVT:s Agenda.

Folkhälsomyndigheten har blivit ifrågasatta många gånger om varför de inte rekommenderar den svenska regeringen att införa tuffare åtgärder i Sverige, likt många andra länder runt om i världen. Men Johan Carlson är trygg med att det här är rätt väg för Sverige.

– Vi är ganska övertygade om att vi väljer en väg där vi undviker smittspridningen på bästa sätt, utan att få väldigt mycket nackdelar. För i slutändan så gäller det inte bara hur många coronasmittade vi hade. Vi måste också se vad som hände med människor som stängdes in, vad hände med folkhälsan, vad hände med effekterna på vården att stänga skolan till exempel, säger generaldirektören.

Coronapandemin

”Mina kollegor är bekymrade”

Enligt honom finns liknande tankar på andra europeiska länders motsvarigheter till Folkhälsomyndigheten.

– Många av mina kollegor ute i Europa är bekymrade över den typen av regler. Dels så följs de inte, och det finns en svag förståelse. Varför ska man till exempel bara vara en som går ut med hunden om man är två som äger den och som bor ihop? Sådana regler undergräver förtroendet för myndigheterna, säger Johan Carlson.

”Acceptans och förståelse”

Generaldirektören menar att det bästa resultatet får man inte genom förbud – i alla fall inte i Sverige.

– Ska man lyckas med åtgärder som behöver hållas kvar under månader, så måste man ha en acceptans och förståelse. Det är mycket som är förbjudet i samhället, narkotikamissbruk till exempel, men det försvinner inte av den anledningen. I grunden måste befolkningen ha en egen insikt och förståelse. Så har vi jobbat i smittskyddet, säger Johan Carlson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet