Martin Ådahl (C) är kritisk till Arbetsförmedlingens nya idé. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

”Väldigt tråkigt att man i praktiken gett upp om de här människorna”

Uppdaterad
Publicerad

Ska de som varit arbetslösa länge skrivas ut från Arbetsförmedlingen och i stället få en sysselsättning hos någon annan aktör? Arbetsförmedlingens drastiska förslag väcker starka reaktioner bland politikerna i riksdagen.

Arbetsförmedlingens insatser fungerar inte för dem som varit arbetslösa riktigt länge. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att fortsätta, och de uppemot 22 000 personerna bör i stället få en varaktig sysselsättning hos någon annan än Arbetsförmedlingen.

Det drastiska förslaget från Arbetsförmedlingen, som SVT tagit del av, väcker starka reaktioner bland riksdagens partier.

– Det är väldigt tråkigt att vi betraktar människor som hopplösa och att Arbetsförmedlingen i praktiken gett upp om de här människorna. Så får det faktiskt inte vara, säger Martin Ådahl (C).

”Rimligt se om det finns bättre lösningar”

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Anna Johansson (S) tycker däremot förslaget låter intressant.

– Det här handlar om människor som varit arbetslösa under lång tid och kanske är långt upp i åren. Det är rimligt att man ser om det finns bättre lösningar, både samhällsekonomiskt och för de här personerna.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ser förslaget som en bekräftelse av sin politiska linje.

– Det bekräftar bilden att Arbetsförmedlingen inte lyckats med uppdraget när det gäller att få ut långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden, säger Jessica Polfjärd (M) som är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Det här visar ju att vi som vill se över Arbetsförmedlingens organisation och hitta andra vägar har haft rätt hela tiden, säger Magnus Persson (SD).

Men den Socialdemokratiska utskottsordföranden Anna Johansson håller inte med om att Arbetsförmedlingen måste göras om i grunden.

– Jag tycker Arbetsförmedlingen sköter sig på det stora hela, sen finns det saker som kan bli bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer