”Vi har aldrig sett de här siffrorna som vi har nu”, säger Tove Werner Pettersson, polis i ungdomsgruppen i Täby. Foto: Helena Landstedt/TT

Knark- och våldsbrott allt vanligare bland svenska ungdomar

Publicerad

Allt fler svenskar under 18 år misstänks för narkotika- och våldsbrott, visar statistik från Polismyndigheten. Samtidigt går brottsligheten allt längre ner i åldrarna, rapporterar Sveriges Radio. 

Täby är ett av de områden där antalet omyndiga som misstänks för narkotika- och våldsbrott har ökat. Totalt har man 113 öppna ärenden där den misstänkte är under 18. Bosse Pan är förundersökningsledare i polisens ungdomsgrupp i Täby.

– Bara rena mängden har ökat, och det som gör att det byggs på är att det blir fler grövre brott som tar längre tid att utreda, säger Bosse Pan till Ekot.

De misstänkta för narkotika- och våldsbrott blir även yngre och yngre. 

– Vi har haft 12-åringar misstänkta för rån, vi har en del 12- 14-åringar misstänkta för narkotikabrott, fortsätter Bosse Pan.

Ökar varje år

Sedan 2016 har det skett en årlig ökning av narkotika- och våldsbrott, där den misstänkte är under 18. Det här är en trend som ser ut att hålla i sig även i år.

Under 2019 fanns det nästan 27 000 misstankar om narkotika- och våldsbrott med en minderårig misstänkt. 

”Grov organiserad brottslighet”

Tove Werner Pettersson, polis i ungdomsgruppen i Täby, har tät kontakt med såväl skola som socialtjänst. Även hon vittnar om utvecklingen.

– Vi har aldrig sett de här siffrorna som vi har nu, så något händer ju. För ett par år sedan var det en engångsföreteelse om vi hade ett ungdomsrån. I våras hade vi runt 20. Det kanske låter lite, men i vårt område är det inte lite för vi har inte haft den typen av brottslighet här, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.