Flera kvinnor har vittnat om att Fredrik Virtanen antingen våldtagit, drogat eller ofredat dem. Foto: TT

Fredrik Virtanen talar ut om våldtäktsanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Fredrik Virtanen på Aftonbladet är en av de många män som i samband med me too-kampanjen har blivit anklagade för våldtäkt och sexuella övergrepp av flera kvinnor. Nu talar han ut för första gången i en intervju i Aftonbladet och förnekar att han gjort sig skyldig till våldtäkt. ”Lämnade landet med familj pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu” skriver han i ett sms till SVT Nyheter.

Den här artikeln har uppdaterats 31 maj 2018 efter uppgifter som publicerats av Uppdrag granskning.*

Fredrik Virtanen är en av Aftonbladets mest kända profiler och har sedan anklagelserna om övergrepp och våldtäkt uppdagats tagit time-out från sitt jobb.

På onsdagen valde han att gå ut och svara på frågor kring det som han anklagas för.

– Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt, säger han till Aftonbladet.

Flera kvinnor har de senaste dagarna trätt fram och berättat om Fredrik Virtanen. Anklagelserna handlar om våldtäkt och ofredande.

Tillbakavisar anklagelser

Fredrik Virtanen tillbakavisar anklagelserna om att ha drogat och våldtagit någon. I ett fall där en då 14-åring tjej på Facebook skriver till Fredrik Virtanen att hon ”avgudar” honom svarar han:

”Så pass mycket att du vill ligga med mig?”.

På det svarade flickan:

”Well, mest så mycket att jag vill träffa dig live… Sen vill jag praoa med dig för jag vill kunna skriva så bra som du gör!!”

Här syns konversationen på Facebook mellan Virtanen och krönikören (vars svar syns i blått). Foto: Skärmdump Facebook

I intervjun med Aftonbladet i oktober 2017 kallar han det för ”ett skämt”.

– Jag tycker det var jättetölpigt av mig att skriva så och jag förstår att det inte var roligt för henne eftersom hon var 14 år, vilket jag inte visste när jag skrev det, sa han då. * (Artikeln uppdaterad 31 maj 2018)

”Såklart jag är ledsen”

I intervjun med Aftonbladet säger Fredrik Virtanen att han bara i ett fall känner till vilka kvinnor som har anklagat honom. 

– Såklart är jag ledsen och vill gärna be om ursäkt till dem, som jag inte vet vilka de är, om jag har sagt olämpligheter och betett mig olämpligt. De får gärna kontakta mig så att jag kan be om ursäkt.

SVT Nyheter har sökt Fredrik Virtanen som skriver i ett sms:

”Hänvisar till intervjun med Aftonbladet. Lämnade landet med familj pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu.”

”Patologiskt beteende av kvinnohat”

Skribenten Cissi Wallin är den enda av kvinnorna som öppet anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt. Hon är i dag inte överraskad över att han tillbakavisar det som hon menar har skett.

– Jag hade inte väntat mig något annat. Att den här typen av förövare erkänner är väldigt ovanligt. Det här är ett patologiskt beteende av kvinnohat. Skulle han erkänna för sig själv vad det är han har gjort under alla år… Det gör de inte den här typen av personer. Det är deras skydd att vara i förnekelse, säger hon till SVT Nyheter.

* Den här artikeln har uppdaterats 31 maj 2018 efter att Uppdrag granskning publicerat detaljer ur konversationen som tidigare inte varit tillgängliga. I en tidigare version av artikeln återgav SVT Nyheter uppgifter från en artikel i Aftonbladet med formuleringen: ” I ett fall har han frågat en 14-åring som ville praoa som journalist om hon ville ligga med honom.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.