Enligt Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikerreporter, så är Gulan Avci (till vänster i bild), Cecilia Malmström (i mitten) och Nyamko Sabuni (till höger) alla kandidater som kan tänkas efterträda Jan Björklund. Foto: TT

Elisabeth Marmorstein: ”Valet av partiledare i L speglar synen på samarbetet med regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna efter en turbulent höst och en regeringsbildning som lett till splittring inom partiet. Nu är frågan vem som kommer att efterträda som L-ledare.

– Mycket av partiledarvalet kommer att handla om samarbetet med regeringen, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikerreporter.

På onsdagseftermiddagen meddelade Jan Björklund att han avgår som partiledare för Liberalerna. Valberedningen kommer nu att sätta igång med arbetet att hitta en efterträdare och enligt SVT:s Elisabeth Marmorstein kommer valet att handla om regeringssamarbetet.

– Mycket av partiledarvalet kommer att handla om samarbetet med regeringen, den fråga som ju lett till stor splittring i partiet under hösten. Därför kommer valet av partiledare att spegla hur partiet ser på det fortsatta samarbetet. I dagsläget är två tredjedelar av partiet för samarbetet men det kan ju förändras om partiets opinionssiffror fortsätter att falla, säger Marmorstein.

Två läger

– Om opinionssiffrorna faller, så ligger förstås de personer som var emot samarbetet från början bra till och då handlar det om riksdagsledamöterna Johan Pehrson och Mats Persson, som är ekonomisk-politisk talesperson.

– Här finns även Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor och riksdagsledamot, samt den tidigare integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni. Redan för ett drygt år sedan var det en grupp i partiet som ville göra henne till partiledare, de lär säkert försöka igen, säger Marmorstein och fortsätter:

– Om partiet däremot väljer någon som vill värna samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet så ligger gruppledaren i riksdagen Christer Nylander bra till, liksom Anna Starbrink som är landstingsråd i Stockholm och Stockholmspolitikern Lotta Edholm. En som också alltid nämns är EU-kommissionären Cecilia Malmström som många liberaler länge har pekat ut som favorit men hon har tydligt deklarerat att hon inte är intresserad så de flesta av hennes partikamrater har nog gett upp den tanken.

Vilken typ av person behöver partiet nu?

– Det beror ju på vilken väg partiet väljer. Liberalerna under Björklund har de senaste åren gjort kampen mot SD och auktoritär nationalism till en av sina absolut viktigaste frågor, vill man fortsätta på den vägen kommer man ju välja någon som också är besjälad av det. Vill partiet däremot profilera sig mer i andra frågor väljer de någon annan.

”En tidsfråga”

Att Jan Björklund valde just det här tillfället att meddela sitt beslut var inte helt självklart menar Elisabeth Marmorstein, även om de öppna avgångskraven inte verkade långt borta.

– Med tanke på det katastrofala opinionsläget för partiet så var det bara en tidsfråga innan de öppna avgångskraven hade kommit så på det sättet var det ju klokt. I höst har han suttit i tolv år, vilket ju är en evighet i svensk politik i dag. På det här sättet ger han efterträdaren gott om tid att sätta sin prägel på partiet inför nästa val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.