Foto: SVT

Kvinnor tvingades bli gravida – lämnade kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor har lämnat laestadianismen efter hård press för att ständigt vara tillgängliga för graviditet och föda barn. Nu berättar tre av dem sin historia till SVT. ”Att bli gravid var förenat med livsfara för mig”, säger en av kvinnorna som hörde av sig till SVT.

Inom laestadianismen är det förbjudet att använda preventivmedel. Kvinnans roll och sexualitet hör enligt gammal laestadiansk tro starkt ihop med moderskap.

– Blotta tanken om en ny graviditet gav mig panik. Mina graviditeter var otroligt svåra. Efter de tre första månaderna hade jag fruktansvärt ont och jag var inlagd på sjukhus samtidigt som jag hade sjuka småbarn hemma, berättar Tuija.

Inom laestadianismen är kvinnan ständigt tillgänglig för graviditeter hela äktenskapet igenom. Rörelsen motsäger samboförhållanden och preventivmedel. Att använda preventivmedel är synd och straffet är uteslutning och rädsla för att hamna i helvetet. Kvinnan bestämmer inte över sin kropp.

Födde med livet som insats

Katri är en fembarnsmamma som ville ha en stor familj men hennes kropp höll inte för att föda fler barn. 

– När jag har ammat länge, har jag fått höra tvivlande kommentarer om jag försöker undvika att bli med barn. Att bli gravid var förenat med livsfara för mig. Trots det blev jag väldigt illa bemött, säger Katri.

Vuokko i sin tur har fött 12 barn. Förlossningarna har varit svåra.

– Min livmoder är sådan att barnen har alltid legat i fel ställning. Alla barn föddes felvända. Det var hjässbjudning, ansiktsbjudning och störtförlossning. Sen började de ligga med rumpan nedåt. Jag hade fruktansvärt ont och sprack jättemycket. De fem sista föddes med kejsarsnitt. När jag senare fick hjärtbesvär stod valet mellan preventivmedel och döden, berättar Vuokko.

”Gud skänker oss barnen”

Læstadianismen bygger på den lutherska läran men skiljer sig från den på flera punkter. Att hålla fast vid de gamla tolkningarna av läran är centralt. Den læstadianska teologiska traditionen präglas av konservatism och lydnad.

– Vi ser preventivmedel som ett sätt att blanda sig i Guds skapelsearbete. Därmed står det, som vi ser det, i strid med Guds vilja, förklarar Viljo Juntunen, ordförande i laestadianernas riksorganisation i Finland, sin syn på preventivmedel.

– Jag tänker att det är Gud som skänker oss barnen. Människan är Guds avbild, och som sådan oerhört värdefull. Vi vill välkomna dem, om det bara är möjligt, fortsätter Juntunen.

Barnens ställning i religiösa samfund

Johanna Hurtig forskar i gammellaestadionism vid Helsingfors universitet. Hon har fördjupat sig i barnens ställning och våldet mot barn inom religiösa samfund och vill vända på frågeställningen om skapelsearbetet.

– Är inte det också ett skapelsearbete, att Gud har givit det kvinnliga könet, olika möjligheter. Fröet som växer inne i kvinnan, rymmer olika gåvor och förmågor. Alla dessa gåvor som inte kvinnan tillåts begagna sig av eftersom barnafödandets gåva och moderskapet går före allt annat, resonerar Hurtig.

Finlands människorättsförbund har utrett om læstadianska kvinnors plikt att föda barn kränker deras männskliga rättigheter.

– Enligt internationella människorättskonventioner måste man ha rätt att bestämma över sin kropp, användandet av preventivmedel och antalet av barn. Man får inte tvinga någon att föröka sig och föda barn, förklarar Päivi Mattila, generalsekreterare på Finlands människorättsförbund och fortsätter:

– Vissa berättelser från kvinnor inom den gammelaestadianska rörelsen ger bilden av att det är svårt eller omöjligt att bestämma själv över dessa saker.  

LAESTADIANISM

I Sverige finns runt 2 000 gammallaestadianer, i Finland är de 120 000. Gammallaestadianismen grundades i svenska Lappland på 1800-talet av Lars Levi Laestadius, som bland annat var bekymrad över samernas alkoholmissbruk och dåliga livsföring.

Laestadianrörelsen bygger på den evangelisk-lutherska läran, men avviker från den i flera avseenden. Båda lärorna håller dock fast vid gamla tolkningar av skriftläror.

Rörelsen fördömer samboförhållanden och preventivmedel. Det handlar om guds skapande som människan inte får ifrågasätta genom att använda preventivmedel.

Kvinnans roll och sexualitet är i gammallaestadianismen starkt knuten till moderskapet. Kvinnan måste ständigt vara tillgänglig för graviditet under äktenskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.