Miljöpartiets fd språkrör, Maria Wetterstrand, sneglar åt vänster. Foto: Scanpix

Väljarna föredrar MP i vänsterregering

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara ett år kvar till nästa riksdagsval och bland besökarna i Almedalsveckan är spelet om regeringsmakten ett självklart samtalsämne.

Vilka förhandlingar pågår bakom kulisserna, vilka är uträknade, vilka är pålitliga partner? Opinionsinstitutet Novus presenterade under måndagen en ny undersökning med det påpassliga namnet ”Vem tar vem?”.

Man har frågat 1.000 svenskar om vilka regeringsalternativ de föredrar, vilka konstellationer av partier känns mest som en lockande regering?

Almedalen 2013

I topp hamnar (som förra året) en regering med S, V och MP.

Men den kanske intressantaste förändringen mot förra året är plats två på listan. Där fanns 2012 en alliansregering med tillskott av miljöpartiet (M, FP, C, KD + MP). I år har denna kombination halkat ned till femte plats.

Moderaternas före detta partistrateg Per Schlingmann är inte förvånad.

”Det visar att miljöpartiet numera uppfattas mer stå till vänster i politiken än allianspartierna.”

Viktigt veta regeringsalternativ

Miljöpartiets har i många år velat ha en uppbruten blockpolitik, men så länge den borgerliga alliansen består lär det inte vara aktuellt med samarbete över blockgränsen.

– Miljöpartiet vill förändra svensk politik. Det är väldigt svårt att göra det genom att gå in i en regeringstrött allians. Miljöpartiet har dragit slutsatsen att det är att föredra att samarbeta med socialdemokraterna, säger Maria Wetterstrand, partiets förra språkrör, till SVT.

Novus har också ställt frågan om det är viktigt att få veta vilka partier som kommer att samarbeta vid en valvinst. En tydlig majoritet 66 procent svarar att det är viktigt.

Per Schlingmann menar att ett besked innan valet är vad väljarna har rätt till, dessutom blir en nytillträdd regering mycket mer handlingskraftig om den kan sätta igång med arbetet direkt, utan att ägna tid åt komplicerade regeringsförhandlingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet