Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: ”Väljarna ger regeringen godkänt för agerandet under coronakrisen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Väljarna ger regeringen godkänt för agerandet hittills under coronakrisen. Det är den viktigaste förklaringen till att Socialdemokraterna nu bryter en långvarig nedgång i opinionen. Coronakrisen är dock långt ifrån över och kommer fortsatt att pröva regeringens ledarskap under lång tid.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det är en vanlig föreställning att kristider gynnar sittande regering. Det är sant i den meningen att en kris skapar förutsättningar för en regering att agera på ett sätt som kan vinna väljarnas förtroende.

Men det är ingen naturlag att en kris gynnar sittande regering. Hur en regering de facto agerar och uppfattas agera i krisen är avgörande.

Coronapandemin

Den socialdemokratiska regeringen 2002-2006 missgynnades till exempel starkt av tsunamikatastrofen 2004. Statsministern och flera statsråd agerade senfärdigt, uppfattades som nonchalanta och straffades hårt av väljarna. Krishanteringen efter tsunamikatastrofen var en av flera förklaringar till att den dåvarande S-regeringen förlorade valet 2006.

Största regeringspartiet gynnas

Men det finns också kriser som gynnat sittande regering. Finanskrisen 2008-2009 gynnade framför allt Moderaterna i den dåvarande alliansregeringen. På samma sätt ser det ut att utvecklas just nu för Socialdemokraterna. Trots att samtliga januaripartier är inblandade i krisbekämpningen är det enligt SVT/Novus väljarbarometer endast Socialdemokraterna som ökar.

Det tycks alltså vara det största regeringspartiet som kan växa i den här typen av situationer.

I SVT/Novus väljarbarometer ökar Socialdemokraterna med 2,4 procentenheter till 25,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd ökning och innebär att Socialdemokraterna åter är Sveriges största parti.

S bryter nedåtgående trend

Uppgången innebär dessutom att Socialdemokraterna bryter en lång nedåtgående trend i opinionen, som i praktiken har pågått ända sedan partiet ingick januariavtalet förra året.

Att Socialdemokraterna gynnas just nu är inte överraskande. Andra opinionsundersökningar från Novus har pekat i samma riktning, bland annat att 56 procent av väljarna tror att Sverige ska klara av att hantera krisen och att 54 procent säger sig vara trygga med Stefan Löfvens ledarskap.

Coronakrisen har också inneburit att andra politiska frågor blivit mindre viktiga för väljarna. Debatten om brottslighet och migrationspolitik, som tidigare gynnat Sverigedemokraterna, har tagit tillfällig paus. Diskussionen om januariavtalets ideologiska inriktning, som gynnat Vänsterpartiet, är av naturliga skäl också pausad. Det är därför inte överraskande att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet nu tycks tappa stöd i opinionen.

Och det är framför allt från SD och V, men även Miljöpartiet, som Socialdemokraterna nu tar väljare.

I krisen prövas ledarskapet

I krisen prövas ledarskapet, brukar det heta. Nu är Sverige mitt uppe i en ny kris, kanske allvarligare än den förra, ingen vet med säkerhet ännu. Allt är osäkert, både hur smittspridningen kommer att utvecklas och hur mycket stryk samhällsekonomin tål.

I ett läge som uppfattas som osäkert och oroligt är det viktigt för en regering att förmedla en känsla av kontroll och stabilitet. Det har uppenbart Löfven och hans regering hittills lyckats med.

En faktor i detta sammanhang är sannolikt också att Sverige, i alla fall inte ännu, drabbats lika hårt som flera andra länder och att smittspridningen inte fått samma kaosartade förlopp här.

Skulle detta svänga och skulle regeringens och myndigheternas åtgärder visa sig vara otillräckliga, ja, då hamnar vi sannolikt i ett helt nytt läge som dramatiskt också kommer att förändra opinionsläget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet