Foto: SVT/Scanpix

Väljarna: Sverige har blivit sämre på välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna underkänner regeringens välfärdspolitik. Med ett år kvar till nästa val står det klart att inte ens moderatsympatisörer tycker att det blivit bättre på välfärdsområdet sen förra valet. Det visar SVT:s undersökning.

SVT har låtit opinionsföretaget Novus undersöka om väljarna i Sverige tycker att det blivit bättre eller sämre sen förra valet 2010. Svaret är tydligt på samtliga områden som har med välfärden att göra.

När det gäller sjukvården svarar 60 procent i undersökningen att det blivit sämre eller mycket sämre, detsamma när det gäller det sociala skyddsnäten (exempelvis a-kassa och socialbidrag). När det gäller skolan anser 57 procent att det blivit sämre eller mycket sämre.

– Människor är besvikna och jag är besviken. Vi har haft en sommar med rapporter om problem inom både sjukvården och äldreomsorgen, rapporter om skolkonkurser och sjunkande skolresultat så jag är inte så förvånad. Det jag är förvånad över är att regeringen inte gör någonting åt det, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Även moderatväljarna missnöjda

Moderata partisekreteraren Kent Persson känner igen resultaten från egna och andras mätningar.

– Här signalerar väljarna att det finns mer att göra inom både skol- och sjukvårdsområdet. Då måste vi utforma en politik som ger svar på de frågorna, säger han.

Generellt tycker borgerliga väljarsympatisörer att det blivit bättre i Sverige sen förra valet medan vänsterväljare tycker att det blivit sämre, men det sambandet gäller inte när det gäller specifikt välfärdsfrågorna. Till och med moderatsympatisörer anser att det blivit sämre jämfört med bättre i Sverige när det gäller utvecklingen inom skolan, sjukvården och de sociala skyddsnäten.

28 procent av moderatsympatisörerna tycker att det blivit sämre när det gäller sjukvården och 16 procent bättre. När det gäller de sociala skyddsnäten anser 24 procent att det blivit sämre och 12 bättre. 24 procent tycker att utvecklingen inom skolan är negativ och 19 att det blivit bättre.

– Jag tar det på det sättet att vi också nu får en signal från våra egna väljare och de här mätningarna visar att vi nu måste fortsätta utveckla vår politik på de här områden, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.