Foto: Scanpix

Väljarna gillar sossarnas folkpartiflört

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas charmoffensiv mot den politiska mitten fortsätter. Nu har partiet beställt en sifo-undersökning som visar att väljarna vill ha mer av samarbete över blockgränsen.

– Det är klart att det är viktigt att se hur vårt besked har tagits emot. Och det har tagits emot positivt, väldigt starkt bland de som kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna, men om vi ser över hela väljarkåren så har det varit ett väldigt positivt mottagande, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Sifo-undersökningen har genomförts på uppdrag av socialdemokraterna, och SVT Nyheter har fått ta del av resultatet. Det är Sifos online-panel på dryga tusen väljare som har fått tycka till.

Björklund: Jag hade sagt ja

Undersökningen visar att 60 procent av väljarna tycker att det vore bra med mer samarbete över blockgränsen. Endast 13 procent tycker att det vore dåligt. Särskilt positiva verkar de vara som kan tänka sig att rösta på Folkpartiet. Här är siffrorna 73 mot 11 procent. Men Folkpartiledaren Jan Björklund höjer inte särskilt på ögonbrynen över resultatet i den här undersökningen.

– Jag är snarast förvånad över att inte 100 procent vill ha mer samarbete i Sverige. Det vill jag ha. Jag hade svarat ja i den här undersökningen, säger han till SVT Nyheter.

Folkpartiet har varit ett av Socialdemokraternas mål för charmoffensiven mot mitten. Häromveckan gav partiledaren Stefan Löfven besked om att Socialdemokraterna går till val på egen hand. Efter valet är partiet öppet för samarbete över blockgränsen.

Sifo har låtit sin panel svara på om det är en bra idé, den som Stefan Löfven lanserade på den här punkten. Över hälften av väljarna anser att det är det, och detta i minst lika hög grad bland folkpartister.

Regeringsfrågan en annan

Jan Björklund anser att det inte säger mycket mer än att folkpartister i allmänhet är mer öppna för samarbete, vilket han tycker är positivt. Men det säger, enligt honom, ingenting om hur folk ser på regeringsfrågan. Så sent som igår kom en undersökning från Novus som visar att de flesta väljare vill se klara regeringsalternativ inför riksdagsvalet nästa höst.

– Alltså, jag tycker att vi ska ha mer samarbete i Sverige. Däremot när det kommer till regeringsfrågan så är ju det något helt annat, för då måste man ju komma överens om innehållet i politiken, säger Jan Björklund.

Löfven: Siktar på S-regering

Bollen går än en gång tillbaka till Stefan Löfven när det gäller regeringsfrågan. Den undersökning som Sifo har gjort visar visserligen att stödet för ett blocköverskridande samarbete är stort, men den säger inget om frågan om regeringsalternativen.

Löfven tillbakavisar att den här undersökningen skulle vara ett av flera sätt att dölja det faktum att partiet – som oppositionen anser – inte har gett ett tydligt och klart besked om vilka de vill regera med efter och om de vinner riksdagsvalet.

– Nej, vi har gett ett tydligt besked om att vi siktar på en socialdemokratiskt ledd regering, men att vi därutöver också är beredda att samarbeta brett, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer