Foto: TT

Vänsterpartiet vill ha EU-lag mot lobbypengar

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att EU-parlamentet lagstiftar mot att pengar från lobbyister går direkt till partigrupperna i parlamentet.

– Storföretagen har ett otroligt inflytande över lagstiftarna i EU, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till TT.

Han pekar särskilt ut den liberala partigruppen Alde, där svenska Liberalerna ingår, eftersom den enligt honom tar emot mest pengar – i fjol 122 000 euro (drygt 1,3 miljoner kronor) från åtta multinationella företag, enligt V.

– Den liberala gruppen får pengar från kemijätten Monsanto, känd för att ha blivit bötfälld i miljardklassen för allvarliga miljöskador och för att människor fått cancer av bekämpningsmedel, från Uber som systematiskt går runt kollektivavtalen och från Google som smiter från skatt, säger Jonas Sjöstedt som kallar den föreslagna lagen ”Lex Liberalerna”.

EU-valet 2019

TT: Bygger inte EU-systemet på en aktiv lobbyism?

Jo, det gör tyvärr det. Och det är helt fel att storföretagen har tillgång till lagstiftarna på ett sätt som allmänheten inte har. Därför måste man reglera det här.

Nästa steg

Jonas Sjöstedt tror att en skarpare lag mot lobbypengar kan bli verklighet:

– Vi har förut fått igenom skärpningar av förmåner för EU-parlamentariker och hårdare krav på att redovisa vilka man har kontakt med. Det här tycker jag är ett naturligt nästa steg.

– Klimatomställningen hindras av att bilföretag, oljeföretag och kolföretag faktiskt har ekonomiska resurser att vara med och påverka lagstiftningen.

Enligt honom accepterar EU-parlamentets vänstergrupp inte lobbypengar från storföretag.

– Det är inte fel att träffa företag och folkrörelser. Men det är fel att ta emot pengar av dem för att de hoppas kunna påverka.

TT: Och det har Vänsterpartiet aldrig gjort i EU-parlamentet?

– Nej, vad jag känner till finns inget sådant exempel över huvud taget, svarar Jonas Sjöstedt.

Tummen upp

Utspelet om lobbypengar i EU-valrörelsen gör han i samband med sitt vårtal på Södermalm i Stockholm, som på lördagen lockade några hundra personer till konstgräset på Nytorget.

– Jag tycker verkligen att partigrupperna ska redovisa precis var de får pengar ifrån, säger åhöraren Karl Bernhard Josephson.

En kvinna, som vill vara anonym, gör tummen upp för lagförslaget:

– Det är skrämmande att ekonomiska bidrag faktiskt ger stora företag möjligheten att påverka politiken, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet