Vänsterpartiet vill ha trepartiregering

Publicerad

En klar majoritet inom Vänstern vill att partiet ska ingå i en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de rödgröna vinner valet 2014. Det visar en intern enkät där de 300 partiföreningarna tillfrågats om hur de tycker att partiledningen ska agera.

– Det finns bara två partier som är aktuella för oss. Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Tydligt resultat

Ungefär hälften av partiföreningarna svarade på enkäten som skickades ut i februari. Resultatet visar attt mer än hälften, 61 procent, vill att Vänsterpartiet ingår regering tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

En mindre andel, 20 procent, vill att partiet endast ska ingå samarbete med Socialdemokraterna. Den minsta andelen, 9 procent, vill inte att Vänsterpartiet ska vara med i regeringen överhuvudtaget. Istället vill de se Socialdemokraterna och Miljöpariet tillsammans något annat parti.

Ny taktik

Jonas Sjöstedt understryker att partiet bytt taktik inför det kommande valet jämfört med det som var 2010, då man tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet enades om en gemensam politik.

– Våra medlemmar vill att vi ska gå fram som ett eget parti. Man vill inte att vi ska kompromissa i alla frågor före valet, säger han.

Inget borgerligt samarbete

Jonas Sjöstedt tillägger att det är tydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska regera ihop. Men han ställer sig också frågan med vilka de i så fall vill dela regering med.

– Vi är inte intresserade av att släppa fram borgerliga partier i regeringsställning. Man får inte Jan Björklund och Annie Lööf på köpet om man röstar på oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer