Vänta med barn – få friskare ungar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara bra för ett barn att ha en lite äldre mamma. Utvecklingen när det gäller hälsa och utbildning blir bättre och bättre för varje år som går – det lönar sig alltså att vänta, visar ny forskning.

När man pratar om följderna av äldre mammor tänker nog många på negativa konsekvenser, som exempelvis en ökad risk för att barnet drabbas av diabetes, Alzheimers eller högt blodtryck senare i livet.

Men nu kommer en studie som visar att fördelarna med en äldre mamma faktiskt kan jämna ut, och till och med överväga, nackdelarna.

Bättre betyg

Studien, som Vetenskapsradion först rapporterade om, är gjord av forskare vid Max Planck-institutet där man analyserat data från 1,5 miljoner svenska män och kvinnor födda mellan 1960 och 1991.

Det visade sig att när mammor sköt fram sitt barnafödande till senare åldrar, till och med så långt som till 40 eller äldre, så fick de barn som var längre (ett tecken på god hälsa), hade bättre betyg i skolan och oftare studerade på universitet.

Forskarna menar att barnen drar nytta av att mammorna väntar, eftersom så mycket i samhället utvecklas under den tiden.

-70 eller -90?

De ger som ett exempel en mamma som är född 1950. Skulle hon få barn vid 20 skulle födelseåret vara 1970, väntar hon till 40 års ålder är vi däremot framme vid 1990.

”De tjugo åren gör stor skillnad. Ett barn fött 1990, till exempel, läste mycket mer sannolikt vidare på gymnasium eller universitet jämfört med någon född 20 år tidigare”, säger studiens ledare Mikko Myrskylä i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i tidskriften Population and development review.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer