Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väntetiderna för att få ansöka om pass har minskat från extrema nivåer de senaste veckorna, men är fortsatt långa. Samtidigt väntas toppen på berget av ansökningar först om några veckor. Foto: SVT

Ny topp av passansökningar väntas i månadsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för pass- och nationella id-kortsansökningar har gått ner från de mest extrema nivåerna. Samtidigt väntas toppen på berget av ansökningar först kring midsommar, och leveranstiderna blir allt längre.

– Enligt prognosen är toppen runt månadsskiftet juni-juli, säger Magnus Roglert, biträdande kommenderingschef för polisens särskilda händelse pass.

Hittills i år har antalet ansökningar följt samma trend som innan pandemin, det vill säga ökat under våren inför semestertiderna. Skillnaden nu är att ansökningarna är betydligt fler. Under maj ansöktes om 410 000 resehandlingar hos polisen, dubbelt så många jämfört med 210 000 ansökningar samma månad 2019.

Om trenden fortsätter att följas skulle det innebära att toppen nås vid månadsskiftet juni-juli. Det behöver dock inte betyda att väntetiderna ökar igen, enligt Magnus Roglert på polisen.

– Vi hoppas ju att de inte gör det utan vi parerar för det här genom att tillföra ytterligare personal.

Mer än 17 veckors väntetid

Förra veckan var den genomsnittliga väntetiden för att få ansöka om pass och nationellt id-kort 17,6 veckor. I början av maj var väntetiden 28 veckor.

Polisen har den senaste tiden utökat öppettiderna för pass- och id-kortsansökningar, rekryterat personal och omställt personal i försök att hantera den stora efterfrågan.

Behöver det göras mer?

– Vi är på långa vägar inte klara utan vi arbetar med det här kontinuerligt, säger Magnus Roglert.

Fortsatt eftersläpning

Även leveranstiderna för pass efter godkänd ansökan har varit långa, bland annat sedan maskinen som trycker svenska pass gick sönder i maj. Den är nu lagad. Den genomsnittliga leveranstiden är nu fem till sex veckor. Hur det ser ut framåt beror på hur många som ansöker om pass.

– Fortsätter ansökningarna att vara lika höga så kommer vi hela tiden att släpa efter och leveranstiden kommer fortsätta vara lång. Det är bland annat därför vi försöker uppmana medborgare som ska resa i Europa att ansöka om nationellt id-kort eftersom det är en annan produktionslina, säger Magnus Roglert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.