Kronofogden spår att fler föräldrar kommer få problem med sin ekonomi i spåren av corona. Foto: Daniel Hols & Åsa Wendel/SVT

Vart 12:e barn har skuldsatta föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är en härlig tid för många skollediga barn, men kanske inte för alla. Nya siffror visar att mer än vart 12:e barn har en förälder som har skulder hos Kronofogden. Och fler väntas det bli.

Drygt 182 000 barn växer upp i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden, visar nya siffror. Det är mer än vart 12:e barn. De regionala skillnaderna är dock stora. Den kommun som har högst andel barn med skuldsatta föräldrar är Ljusnarsberg i Örebro län, där vart femte barn är drabbat. Därefter följer Grums, Skinnskatteberg, Perstorp och Bjuv. De kommuner som har lägst andel är Lomma och Danderyd med knappa två procent vardera.

– Men förmodligen handlar det om många fler barn i hela landet. Våra siffror visar ju bara dem som har ett pågående ärende hos oss, säger Tina Häggmark som är kommunikatör på Kronofogden.  

”Coronautbrottet har påverkat hela samhället”

Hon menar att mörkertalet är betydande och hon är rädd att fler föräldrar kommer få problem med sin ekonomi i spåren av corona. 

– Coronautbrottet har ju påverkat hela samhället. Och det finns risk att många, många fler barn som kommer att få växa upp i skuldsatta familjer framöver.  

Samarbetar med Bris

Sedan några år tillbaka samarbetar Kronofogden med Bris för att stötta familjer som har det svårt ekonomiskt.   

– Det handlar mycket om att man inte ska känna det som att man är ensam om sin situation, att det inte är barnets fel att det blivit så här, säger Tina Häggmark.   

Kronofogden har tagit fram den här typen av siffror sedan 2018.  

– Vi ser en liten minskning i år med 646 barn, men tyvärr är den väldigt liten, säger Häggmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.